Moscova și Kiev sunt implicate într-o dispută privind strâmtoarea Kerci de pe coasta Peninsulei Crimeea. Despre ce este vorba?

Evenimentele care s-au petrecut de duminică

Forțele navale ruse au împiedicat duminică trei nave ucrainene care doreau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci de lângă Crimeea, peninsulă anexată ilegal de Rusia în 2014. Navele veneau de la Odesa (Marea Neagră) și se îndreptau spre portul Mariupol (Marea Azov). Potrivit oficialilor Forțelor Navale Ucrainene, rușii fuseseră informați de trecerea din Marea Neagră în Marea Azov. FSB, în schimb, susține că navele au intrat ilegal în apele rusești și nu au oprit atunci când li s-a cerut acest lucru, relatează Deutsche Welle.

În consecință, rușii au deschis focul asupra navelor ucrainene, un remorcher fiind distrus. Ulterior, ei au sechestrat cele trei nave ucrainene. Forțele navale ucrainene au anunțat că șase marinari au fost răniți.

Cei trei marinari ucraineni, dintre cei 24 capturați duminică de gărzile de coastă ruse în largul Crimeei, au fost plasați marți în arest preventiv pentru două luni, fiind acuzați de trecerea ilegală a frontierei ruse, conform unei decizii a unui tribunal din peninsulă.

De ce e importantă Strâmtoarea Kerci

Strâmtoarea Kerci este singura legătură dintre Marea Neagră și Marea Azov, și singura cale pentru a ajunge în două porturi ucrainene importante, Mariupol și Berdiansk. Traseul este vital pentru cele două mari uzine metalurgice din Mariupol. Rusia controlează strâmtoarea de la anexarea Crimeei în 2014, ceea ce a făcut traficul mult mai dificil pentru navele ucrainene. Consecințele controlului rusesc au devenit vizibile de la finalizarea Podului Crimeei în mai 2018. Podul leagă continentul rus cu peninsula ocupată.

FSB, care se ocupă și de protejarea frontierelor rusești, inspectează toate navele care se îndreaptă spre Ucraina, acțiune care uneori durează câteva zile, fapt ce duce la agravarea situației. Din această cauză, volumul mărfurilor transportate a scăzut constant în ultima perioadă. Porturile ucrainene sunt afectate și de conflictul din regiunea Donbass.

Dreptul maritim

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de încălcarea legislației maritime internaționale. Este vorba de Convenția internațională din 1982 privind dreptul mării, la care ambele state au aderat în anii 1990. Ucraina insistă asupra libertății de circulație în strâmtoarea Kerci și Marea Azov, în conformitate cu această Convenție, în timp ce partea rusă invocă granițele teritoriale. De asemenea, cele două state au încheiat un acord bilateral privind utilizarea Strâmtorii Kerci și a Mării Azov, un acord pe care Rusia nu l-a pus niciodată sub semnul întrebării.

Legea marțială în Ucraina

Urmare a incidentului din Strâmtoarea Kerci, Kievul a proclamat pentru prima dată în conflictul cu Rusia legea marțială. Președintele Petro Poroșenko a semnat luni un decret aprobat de Radă. Kievul declară că decizia este pur și simplu un răspuns defensiv și nu o declarație de război împotriva Rusiei. Dar decizia președintelui este controversată chiar și în Ucraina. Pentru început, legea marțială va fi aplicată timp de 30 de zile, un interval de timp în care drepturile cetățenilor ucraineni, precum libertatea de întrunire, pot fi restricționate. Au apărut speculații privind desfășurarea alegerilor prezidențiale, planificate pentru martie 2019. Dacă legea marțială va fi prelungită, alegerile prezidențiale ar putea fi puse sub semnul întrebării.

Anexarea Crimeei

Acesta este ultimul capitol al crizei din Ucraina începută în 2014, când Rusia a ocupat ilegal Peninsula ucraineană Crimeea. A urmat un referendum controversat în peninsulă, soldat cu o aprobare masivă a anexării și folosit de Moscova pentru a justifica încălcarea dreptului internațional, dar, în continuare, anexarea Crimeei nu este recunoscută de Ucraina sau de comunitatea internațională. Disputa asupra peninsulei a dus deja la mai multe procese în instanțe internaționale, majoritatea inițiate de Kiev.

Armand Goșu, despre obiectivele Rusiei

Într-un interviu pentru Contributors, analistul Armand Goșu declară că "Rusia încearcă să controleze rutele maritime care duc spre și dinspre cele două porturi importante din sudul Ucrainei, la Marea de Azov, Berdiansk și Mariupol. În acest fel, afectează serios situația economică, socială în regiune, generând pierderi de milioane de euro economiei locale. Deja au dispărut mii de locuri de muncă în Donețk și Zaporojie. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare se apropie, o criză socială și politică în sudul Ucrainei ar fi un coșmar pentru președintele în exercițiu, care vrea să obțină un nou mandat".

Interviul integral, pe Contributors.ro.

Avertismentele Moscovei

Rusia ''va curma cu fermitate orice fel de încercare de încălcare a suveranității și securității sale'', a avertizat Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat. MAE rus acuză politica Kievului, în coordonare cu SUA și UE, care ar încerca să provoace un conflict cu Rusia. 

Imagini cu marinarii ucraineni capturați

Mai multe media ruse au difuzat luni seară fragmente din înregistrarea video a interogatoriilor, efectuate de serviciile de securitate (FSB), ale marinarilor capturați cu o zi înainte de Rusia în largul Peninsulei Crimeea în cursul unui incident fără precedent între cele două țări, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În fragmentele din interogatoriile realizate de FSB la Kerci, căpitanul ucrainean Vladimir Lessovoi a afirmat, de exemplu, că deplasările vasului la bordul căruia se afla au fost o "provocare"."Am ignorat cu bună știință cererile radio (ale pazei de coastă ruse). La bord, aveam arme de infanterie și muniție. Sunt conștient că aceste acțiuni au avut un caracter de provocare", a explicat căpitanul Lesovoi.

Andrei Dratch, ofițer pe vedeta "Nikopol", a declarat și el că vasul său a pătruns în apele teritoriale ale Rusiei și că ucrainenii au fost avertizați "de mai multe ori" de paza de coastă că trebuie să se întoarcă în apele internaționale.

Aceste fragmente sunt conforme cu versiunea incidentului apărată de Kremlin, care a afirmat că paza de coastă rusă a acționat "în strictă conformitate" cu "dreptul internațional" și că "intruziunea vaselor" ucrainene "în apele teritoriale" ruse a provocat riposta Moscovei.