Armistițiul a intrat în vigoare miercuri, 27 noiembrie, la ora 4 a.m. Israelul și Hezbollah au 60 de zile pentru a se retrage din sudul Libanului. După mai bine de un an de conflict, armele trebuie să tacă acum, scrie „Le Point” (Franța).

Israel a aprobat marți seara o încetare a focului în războiul său din Liban cu Hezbollah, care a intrat în vigoare miercuri, 27 noiembrie, la ora locală 4 a.m. (3 a.m. la Paris). Dacă Joe Biden a menționat un acord pentru „încetarea definitivă a ostilităților”, cu 60 de zile pentru ca armata israeliană să se retragă treptat din Liban, Benjamin Netanyahu a avertizat: totul „va depinde” de acțiunile Hezbollah.

Ce prevede acordul?

Benjamin Netanyahu a fost cel care a anunțat marți la televizor că Israelul este în favoarea acestui proiect de încetare a focului, pe care cabinetul de securitate l-a aprobat în cursul serii. Totuși, premierul israelian a avertizat Hezbollah, declarând că țara sa „va răspunde” dacă acordul de armistițiu este încălcat. „Dacă Hezbollah încalcă acordul și încearcă să se reînarmeze, vom ataca”, a avertizat el. Armata israeliană își va păstra libertatea „totală” de acțiune militară în Liban, „în acord cu Statele Unite”. Potrivit lui Benjamin Netanyahu, încetarea focului va permite Israelului să „se concentreze asupra amenințării iraniene”.

În următoarele 60 de zile, Hezbollah și armata israeliană trebuie să se retragă din sudul Libanului pentru a permite armatei libaneze să se desfășoare acolo, cu sprijin tehnic din partea Washingtonului și Parisului, a precizat Joe Biden. Președintele american insistă: „Hezbollah nu va avea voie să-și reconstruiască infrastructura teroristă” și nici „să amenințe din nou securitatea Israelului”.

Lovituri până în ultimul moment

Cu o oră înainte ca armistițiul să intre în vigoare, Israelul a lovit suburbiile sudice ale Beirutului după ce a cerut populației să se evacueze. Hezbollah, la rândul său, a lansat drone împotriva „țintelor militare sensibile” la Tel Aviv în timpul nopții de marți spre miercuri.

Reacții internaționale

Prim-ministrul libanez, Najib Mikati, consideră că acordul constituie un „pas fundamental” către stabilitatea regională. Într-o declarație comună, Joe Biden și Emmanuel Macron, care au negociat un compromis de luni de zile, asigură că Franța și Statele Unite vor veghea ca acordul să fie „implementat în întregime și aplicat”. „Este important ca această încetare a focului să fie respectată pe termen lung pentru a restabili securitatea libanezilor și israelienilor și pentru a permite întoarcerea în siguranță a persoanelor strămutate din aceste două țări la casele lor”, a adăugat președintele francez într-o declarație video.

Berlinul a salutat „o rază de speranță pentru întreaga regiune”, iar Londra un acord care constituie „o ușurare pentru civili”. „Acest acord crucial marchează punctul de plecare al unui proces critic”, spune ONU, menționând în același timp că pacea va necesita o „muncă uriașă”.

Care va fi impactul asupra războiului din Gaza?

Potrivit lui Benjamin Netanyahu, acest armistițiu va contribui la „izolarea” Hamas. „Când Hezbollahul iese din joc, Hamasul rămâne singur [în Gaza]. Presiunea noastră se va intensifica, iar acest lucru va contribui la misiunea sacră de a ne elibera ostaticii”, a adăugat el.

„Acest acord trebuie să deschidă calea către o încetare a focului mult așteptată în fața suferinței incomensurabile a populației din Gaza”, a declarat Emmanuel Macron. „El arată calea către curajul politic, singurul care poate oferi tuturor în Orientul Mijlociu pace și securitate pe termen lung”, a adăugat el.

„În zilele următoare, Statele Unite vor face din nou un efort împreună cu Turcia, Egipt, Qatar, Israel și alte țări pentru a obține o încetare a focului în Gaza, eliberarea ostaticilor și sfârșitul războiului, fără Hamas la putere”, a concluzionat Joe. Biden.

Sursa: Rador Radio România