Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru justitie, libertate si securitate, a raspuns unei intrebari a unui europarlamentar roman, legata de adoptii. Comisarul nu da curs cererii de a se pozitiona impotriva liberalizarii adoptiilor internationala in Romania, dar promite ca in orice decizie sa primeze interesele copiilor.

Europarlamentarul Sabin Cutas a primit, marti, raspunsul vicepresedintei Comisiei Europene Viviane Reding, care este comisarul pentru justitie, libertate si securitate, la scrisoarea adresata de Cutas privind liberalizarea adoptiilor internationale in contextul conferintei Comisiei Europene si a Consiliului Europei cu tema "Provocari ale procedurilor de adoptie in Europa".

Prin scrisoare, Sabin Cutas atragea atentia asupra cazului Romaniei si cerea CE sa nu sustina liberalizarea adoptiilor internationale in aceasta tara. onform raspunsului oferit de comisarul european, "participantii la conferinta au fost informati asupra principiilor care formeaza Conventia din 1993 privind adoptiile internationale, asupra aplicarii acesteia si a rezultatelor studiilor comparate lansate recent de catre Comisia Europeana si Parlamentul European".

"In cadrul discutiilor, unul dintre punctele atinse a fost particularitatea legislatiei romane in aria adoptiilor internationale. Va asigur ca vom urmari indeaproape evolutia situatiei din Romania, astfel incat interesul copilului si respectarea drepturilor sale fundamentale sa primeze in cadrul procedurilor de adoptie", mentioneaza comisarul Reding.
 
"O tara care nu este in stare sa aiba grija de copiii ei este o tara fara viitor si de aceea consider ca nu trebuie facute presiuni aditionale pentru liberalizarea procedurilor de adoptie internationala in Romania, in sensul adoptarii copiilor romani de catre persoane de alta nationalitate avand domiciliul in strainatate", a declarat Sabin Cutas.

"Doresc sa reamintesc ca stoparea adoptiilor internationale a fost una dintre conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", a conchis europarlamentarul roman.

Conferinta "Provocari ale procedurilor de adoptie in Europa" a reunit la Strasbourg intre 30 noiembrie si 1 decembrie 2009 atat cele 47 de state membre ale Consiliului Europei si ale Uniunii Europene, cat si diversi experti din domeniul adoptiilor. Din partea Romaniei au fost prezenti Oficiul Roman pentru Adoptie si Edmond Mc Loughney, reprezentantul UNICEF in Romania.

Sursa: S&D