Comisarul european pentru energie va prezenta miercuri o listă cu 14 proiecte de infrastructură prioritare care să permită oricărui stat UE să se aprovizioneze cu gaze naturale din mai multe surse.

Rusia este, cu o pondere de 40%, de departe cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei. Comisia Europeană vrea să reducă această dependență și a elaborat o listă cu 14 proiecte „de interes comun” pentru diversificarea surselor de aprovizionare.

Documentul obținut de Spiegel va fi prezentat miercuri de comisarul pentru energie Miguel Arias Canete. Printre altele, măsurile conținute se referă la:

  • Construire rapidă a unui terminal de gaz lichefiat în Croația, cu conductă către Ungaria;
  • Construirea unei rețele de conducte care să lege mai bine Finlanda și statele baltice de rețeaua europeană;
  • Dezvoltarea rețelei de conducte din România, Bulgaria și Grecia.

Așa numita directivă pentru Uniunea Energetică promite „siguranță reală și concurență” pe toată piața europeană, de aceea urmează să fie finanțate din fonduri europene.

Acorduri inter-statale și chiar contracte de livrare între companii urmează să fie verificate de Comisia Europeană pe viitor.

Strategia Comisiei devine cunoscută într-un moment politic sensibil. În timp de Executivul comunitar vrea independență de Rusia, Germania dorește construirea proiectului Nord Stream 2, care ar asigura acces și mai mare pentru Moscova pe piața gazelor din Europa.

Pentru Germania, asta ar însemna securitate mai mare, având în vedere că Nord Stream 2 ar ocoli Ucraina și conflictele frecvente dintre Kiev și Moscova pe tema tranzitului de gaze naturale.

Ucraina a cerut în repetate rânduri UE să o ajute în acest sens, pentru că Nord Stream 2 ar însemna cel puțin două miliarde de euro mai puțin la încasările anuale.

La Berlin, președintele socialdemocraților (și vicecancelarul) Sigmar Gabriel este cel mai mare susținător al Nord Steram 2, ceea ce a dus la multe critici la adresa sa. Gabriel a fost chiar numit susținător al războiului hibrid practicat de Vladmir Putin.