Cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, DTEK, a pierdut aproximativ 90% din capacitatea de generare a energiei electrice din cauza atacurilor cu rachete rusești din ultimele săptămâni, conform Reuters.

Compania intenționează să restabilească cea mai mare parte a capacității pierdute până la începutul sezonului de iarnă, a declarat marți directorul său general, Maxim Timcenko.

Forțele ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra centralelor electrice ucrainene la sfârșitul lunii martie și au continuat să le atace și în săptămânile următoare, dezactivând o parte semnificativă a centralelor termice din țară și câteva dintre marile stații hidroelectrice.

DTEK este principalul producător de energie termică din Ucraina. Directorul general Maxim Timcenko a declarat că DTEK putea produce aproximativ 5.000 de megawați oră (Mwh) înainte de atacuri, în timp ce acum poate produce doar 600 Mwh.

Datele DTEK au arătat că Ucraina a consumat aproximativ 13.000 Mwh înainte de atacuri, la data de 17 martie, iar termocentralele sale electrice au acoperit 23% din volum, producând 2.900 Mwh. După o serie de atacuri rusești asupra sistemului energetic, consumul a scăzut la 9.100 Mwh și doar 8% din volum, adică 700 Mwh, a fost acoperit de centralele electrice termice. Maxim Timcenko a declarat că DTEK plănuia să restabilească una-două unități de energie electrică pe lună și urmărea să folosească echipamente de la centrale termice dezafectate anterior în Europa de Est și în statele baltice pentru a reconstrui instalațiile distruse.

Creșterea capacității la 2.200 Mw import de energie din Europa, de la 1.700 în prezent, va contribui, de asemenea, la satisfacerea cererii în timpul sezonului de iarnă și în timpul vârfurilor maxime de consum, care ajung la 18.000 - 19.000 Mw, a spus Maxim Timcenko.

Ucraina a înregistrat un nivel record al importurilor de electricitate în această săptămână, după atacurile rusești asupra sistemului energetic ucrainean, au declarat ministerul ucrainean al energiei și operatorul rețelei naționale de electricitate Ukrenergo. Importurile sunt așteptate s ajungă la 21.072 Mwh, depășind recordul anterior de 19.484 Mwh. 

 Sursa: Rador Radio România