Potrivit lui Netanyahu, cea mai secretă unitate a forțelor israeliene a intrat în Gaza pentru a elibera ostatici. Dar și să pregătească ofensiva terestră a Israelului?

De la atacul Hamas asupra Israelului de acum mai bine de două săptămâni, statul israelian promite o ofensivă terestră în Gaza. Până acum, tot nimic. Armata israeliană s-a concentrat mai întâi pe eliberarea a sute de ostatici, pe lângă bombardarea continuu a teritoriului Gaza din aer, relatează La Libre Belgique.

Prim-ministrul Netanyahu a anunțat totuși luni că soldați de elită au intrat în Gaza în căutarea ostaticilor israelieni. Această unitate este "Sayeret Matkal", cea mai secretă dintre forțele speciale israeliene. Este specializată în salvarea ostaticilor, anti-terorism, recunoaștere și informații militare.

Misiunile sale sunt strict confidențiale, iar membrii săi sunt ținuți secreți. Nici familia lor nu trebuie să știe că fac parte din această unitate. Condițiile de intrare sunt foarte stricte și antrenamentul epuizant. Tinerii recruții sunt admiși doar după un marș de 120 km.

Sayeret Matkal își are originile în timpul primului război israeliano-palestinian din 1948. Un batalion al Tsahal este responsabil pentru operațiunile secrete pe teritoriul inamic. Comandourile au fost apoi supranumite "vulpile lui Samson", cu referire la povestea biblică în care Samson prinde 300 de vulpi cărora le dă foc înainte de a le elibera pe teritoriul filistin, pentru a-și răzbuna soția. Unitatea a fost creată oficial în 1957 de generalul Avraham Arnan.

Această unitate este cunoscută pentru operațiuni de anvergură, precum cea de pe aeroportul Entebbe (Uganda) în 1976. Teroriștii pro-palestinieni deturnaseră o cursă Air France Tel-Aviv-Paris, luându-i ostatici pe cei peste 240 de pasageri aflați la bord. După o săptămână, Sayeret Matkal a făcut un raid spectaculos, eliberând toți ostaticii și ucigându-i pe toți răpitorii.

Au făcut parte din această unitate mai mulți membri ai guvernului, precum Naftali Bennett, fostul prim-ministru, Ehud Barak, care a fost ministru al apărării, sau chiar Benjamin Netanyahu, care a fost rănit în timpul operațiunii de la Entebbe. 

O ofensivă terestră amânată?

Dar, dacă Sayeret Matkal efectuează în prezent incursiuni pe teritoriul palestinian, ar fi și pentru a culege informații pentru a deschide calea unei posibile ofensive terestre, susțin mai mulți specialiști.

"Văd că folosesc și tancuri, mijloace importante care nu sunt folosite în mod normal în operațiunile de infiltrare. Forțele speciale sunt în general obișnuite să efectueze operațiuni foarte țintite. Cred că, în același timp, încearcă să sondeze apărarea Hamas", a declarat Kris Quanten, istoric militar și profesor la Școala Militară Regală pentru Het Nieuwsblad.

Aceste incursiuni ar putea fi chiar o parte integrantă a mult-așteptatei ofensive. Pentru unii experți, cum ar fi fostul ambasador american în Israel (2001-2005) Daniel Kurtzer, ofensiva ar putea "avea loc în etape, cu adăugarea de incursiuni conduse de mici grupuri de soldați israelieni, mai degrabă decât o mare invazie", a spus el pe CNBC.

Aceeași opinie o are și Héloïse Fayet, cercetătoare a Centrul de studii de securitate al IFRI /Institutul francez de relații internaționale/, care estimează în "Libération" că Israelul ar putea privilegia o primă fază de "incursiuni" pentru a culege informații, înainte de a lansa o a doua fază terestră "mai în forță".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA