Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a examinat de urgență cererea Ucrainei prin care Kievul solicită ca Rusia să respecte drepturile apărătorilor Ucrainei, capturați la Mariupol, conform rbc.ua.

De asemenea, CEDO a extins aplicarea unor instrucțiuni urgente în dosarul 'Ucraina împotriva Rusiei' ce vizează și prizonierii de război, relatează RBC-Ucraina, cu referire la comunicatul Ministerului Justiției al Ucrainei, postat pe Facebook.

CEDO a transmis Federației Ruse o serie de indicații/instrucțiuni urgente cu privire la asigurarea de urgență a drepturilor consacrate prin Convenția europeană pentru respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv acordarea de asistență medicală, care acoperă orice solicitare venită din partea prizonierilor de război ucraineni, care dispune de suficiente probe și dovezi că acestora li se pot provoca riscuri grave și iminente și prejudicii ireparabile, precum și integrității lor fizice și dreptului lor la viață.

Instanța a menționat că instrucțiunile date Rusiei cu privire la prizonierii de război ucraineni continuă să fie valabile și a indicat că acestea se aplică și în dosarul interstatal "Ucraina împotriva Rusiei".

În plus, CEDO a informat de urgență Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei cu privire la decizia luată.

"Decizia CEDO este o confirmare a faptului că instanța tratează cu maximă seriozitate și cu o atenție deosebită toate cazurile legate de agresiunea armată, fie că este vorba de un caz interstatal sau un dosar individual. Măsurile provizorii în dosarul interstatal intitulat "Ucraina împotriva Rusiei" cuprinde acum și drepturile prizonierilor de război", a declarat ministrul adjunct al justiției din Ucraina, Irina Mudraia. Amintim că CEDO a obligat recent Federația Rusă să nu admită pedeapsa cu moartea în cazul unui luptător marocan arestat la Donețk. 

sursa: RADOR