CEDO a condamnat joi Polonia pentru că a retras custodia copiilor unei mame care a început o relație cu o altă femeie după ce a divorțat de soțul ei.

Femeii i s-a acordat inițial custodia după un "divorț amiabil" în 2005. Ulterior, un tribunal polonez i-a retras custodia celor patru copii. Instanța și-a bazat decizia pe o evaluare în care mama a fost întrebată dacă este homosexuală și dacă a avut relații sexuale cu noua ei parteneră, informează AFP, preluată de Agerpres.

Într-o altă procedură, în care a fost implicat doar cel mai mic copil, instanța a refuzat să îl plaseze cu mama sa, invocând "rolul mai important al tatălui de a oferi un model masculin" pentru copil.

Judecătorii CEDO au constatat că "orientarea sexuală a reclamantei și relația sa cu o altă femeie s-au aflat în mod constant în centrul deliberărilor și au fost omniprezente în fiecare etapă a procedurilor judiciare".

Majoritatea a concluzionat că, din cauza "orientării sexuale" a mamei, a existat "un tratament inegal între reclamant și orice alt părinte".

Curtea a considerat că această discriminare a constituit o încălcare a articolelor 8 și 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viață privată, respectiv, interzicerea discriminării.

Polonia trebuie să plătească 10.000 de euro reclamantei pentru "daune morale".

Judecătorul polonez a emis o "opinie divergentă".