Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia e ”responsabilă” de asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko. Devenit un critic virulent al Kremlinului, el a fost otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006 în Marea Britanie.

CEDO afirmă că ”există o puternică prezumție” că autorii otrăvirii, indicați de o anchetă britanică, ”au acționat în calitate de agenți ai statului rus”, informează AFP, preluată de Agerpres.

Curtea adaugă că Moscova nu a furnizat o explicație alternativă ”satisfăcătoare și convingătoare” și ”nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice”.

De asemenea, judecătorii arată că autoritățile ruse ”nu au desfășurat o anchetă internă efectivă”, care să permită identificarea și judecarea persoanelor ”responsabile de asasinat”.

Prin decizia CEDO, Rusia este condamnată să achite văduvei lui Litvinenko 100.000 de euro pentru daune morale, o sumă deosebit de ridicată în raport cu jurisprundența Curții de la Strasbourg.

Judecătorul rus la CEDO a exprimat o ”opinie disidentă” în privința încălcării dreptului la viață.

Aleksandr Litvinenko, fost agent al KGB, apoi al FSB, fusese demis din serviciile de securitate ruse după ce dezvăluise că i se ceruse să examineze posibilitatea să asasineze un om de afaceri bogat. 

După ce a obținut azil în Marea Britanie în 2000, a început să denunțe corupția și legăturile prezumtive ale serviciilor de informare ruse cu crima organizată.

Fostul spion a murit la 23 noiembrie 2006 în urma otrăvirii sale cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică. Pe patul de moarte, el l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a dat ordin să fie asasinat.