Serviciul secret al fostei țări comuniste Cehoslovacia l-a spionat îndelung pe Donald Trump, iar unul dintre informatori susținea, în 1977, că președinte-ales al SUA este "scutit complet de impozit pentru următorii 30 de ani", relatează The Guardian.

Agenția de informații de stat comunistă de pe atunci, Bezpečnost Státní (StB), care se ocupa de orice activitate considerată periculoasă statului sau de influență occidentală, i-a spionat pe Donald Trump și pe prima soție a sa, cehoslovaca Ivana Zelníčková, în anii 1970 și 1980, pe vremea când ea făcea călătorii regulate din Statele Unite înapoi în țara natala pentru a-și vizita tatăl, Miloš Zelníček, scrie publicația britanică The Guardian.

Clasate ca "top secret" și sub numele de cod "Slusovice", "America" ​​și "Capital", fișierele detaliază obsesia spionilor cehi pe care au avut-o în colectarea a cât mai multor informații posibile despre magnatul din Statele Unite ale Americii.

Dosarele descoperite de televiziunea cehă și de tabloidul german Bild includ și acordul prenupțial semnat între soții Trump. Acesta prevedea că, în cazul unei despărțiri, actualul președinte-ales al SUA trebuie să-i plătească Ivanei 1 milion de euro, potrivit fișierelor StB.

Un informator cu numele de cod "Lubos" le-a raportat superiorilor săi, în 1977, cum Ivana a început să lucreze la o benzinărie din Austria, unde și-a întâlnit primul soț, în 1968. Ea a emigrat mai apoi în Canada, unde s-a căsătorit cu Trump.

Un alt spion a raportat în 1977 că afacerile lui Trump au fost "absolut sigure", deoarece au primit comisioane de la stat.

"Un alt avantaj este relația personală pe care o are cu presedintele american (probabil Jimmy Carter) și faptul că este complet scutit de impozit pentru următorii 30 de ani", a adăugat informatorul.

În timpul campaniei prezidențiale din acest an, New York Times a obținut înregistrările fiscale despre care ziarul a spus că arată cum Donald Trump ar fi putut să nu-și plătească taxele timp de 18 ani, după ce, în 1995, a raportat în declarația sa de avere o pierdere uriașă de până la 916 milioane de dolari. Întrebat despre această chestiune în timpul uneia dintre dezbaterile prezidențiale, Trump a recunoscut că acest lucru este adevărat.

În 1988, un alt informator, cu numele de cod "Milos", a raportat că Donald Trump era pus sub o presiune considerabilă pentru a candida la Președinția SUA. Autoritățile cehe ar trebui să fie conștiente, a spus el, că însăși Ivana a fost presată să nu facă niciun pas greșit în timpul vizitelor în Cehoslovacia sau altfel va risca să-i pună potențială candidatură a soțului ei în pericol.

"Orice pas fals al ei va avea consecințe incalculabile pentru poziția soțului ei, care intenționează să candideze la Președinție în 1996", a scris Milos. El a adăugat că Trump a fost convins că ar putea câștiga Președinția.

Un raport anterior privind campania din 1988 ale alegerilor din SUA a remarcat că Trump a donat de două ori suma de 10.000 de dolari pentru democrați și republicani. Ivana Trump a fost convinsă că George HW Bush ar câștiga, iar acest lucru s-a și întâmplat, se arată în raport.

StB-ul a mers într-atât de departe încât a trimis un spion în SUA pentru a-l monitoriza pe Trump, crezând că, dacă va reuși să devină președinte al Statelor Unite, el ar putea avea un impact semnificativ asupra relațiilor Cehoslovacia-SUA.

O notă a unui un spion StB numit "Al Jarda" din 10 octombrie 1989 detaliază o vizită făcută lui Trump de o delegație de la o cooperativă comunistă de producție agricolă din Slusovice, satul unde locuia tatăl Ivanei Trump.

"Au fost întâmpinați de către unul dintre cei mai bogați oameni din New York, domnul Donald Trump. El le-a cerut să-i explice pe larg activitatea cooperativei și planurile pe mai departe în domeniul comerțului", a scris Al Jarda. La finalul vizitei, Trump a fost invitat să viziteze Slusovice. Nu se crede că le-a luat vreodată oferta în calcul.

Detalii privind modul în care soții Trump urmau să fie spionați sunt, de asemenea, ținute în arhivele StB-ului. Un ordin din 1979 prevede ca apelurile telefonice între Ivana și tatăl ei să fie exploatate cel puțin o dată pe an, iar corespondența acestora trebuie să fie monitorizată în permanență. Se remarcă faptul că Ivana le vorbea copiilor săi în limba cehă chiar și atunci când se află în SUA. Sunt detaliați și prietenii și cunoscuții din ramura cehă a familiei sale.

Un istoric ceh a spus că tatăl Ivanei a fost înregistrat ca fiind un "confident StB", dar asta nu a însemnat că a lucrat ca agent pentru ei.

"Mai degrabă autoritățile CSSR l-au obligat să vorbească cu ei din cauza călătoriilor sale în SUA făcute pentru a-și vedea fiica. Dacă el nu ar fi vorbit cu ei, n-ar fi avut permisiunea de a zbura în Statele Unite", a spus Tomáš Vilímek Bild.

Donald si Ivana Trump s-au căsătorit în 1977 și au divorțat în 1992. Ei au împreună trei copii.

StB-ul a fost dizolvat în urma căderii comunismului în 1990.

Echipa de tranziție Trump a fost contactată pentru comentarii, dar nu a răspuns solicitărilor, afirmă The Guardian.