Ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, a avertizat miercuri că "cei care ofensează China vor trebui să fie pedepsiți, inevitabil". Declarația a fost făcută în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan.

"Este o farsă pur și simplu. Sub pretextul 'democrației', Statele Unite încalcă suveranitatea Chinei", a mai declarat ministrul în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), la Phnom Penh, relatează La Libre Belgique.

Beijingul anunță sancțiuni comerciale 

China a anunțat miercuri că suspendă importul de anumite fructe și de pește din Taiwan, ca și exportul de nisip spre insulă, ca reacție la vizita președintei Camerei Reprezentanților americane, Nancy Pelosi.

Vizita dnei Pelosi, cea mai importată parlamentară americană care merge la Taipei în 25 de ani, a declanșat furia autorităților chineze. Ele au reacționat condamnând venirea ei și lansând manevre militare în jurul insulei, pe care o consideră parte integrantă a Chinei. La aceste reacții se adaugă deja sancțiuni comerciale: administrația chineză a vămilor a decis miercuri să suspende importul de citrice și anumite soiuri de pește din Taiwan. Ea afirmă că a descoperit "în mod repetat" un tip de insectă dăunătoare pe citrice și a înregistrat cantități excesive de pesticide. Ambalajele care conțineau două tipuri de pește au fost de asemenea testate pozitiv la coronavirus, a dat vama asigurări.

La rândul lui, Ministerul comerțului a anunțat că "suspendă exportul de nisip natural spre Taiwan" începând de miercuri, fără a da explicații. Nisipul natural este în general folosit la fabricarea betonului și asfaltului și Taiwanul depinde în cea mai mare parte de China pentru a se aproviziona. Nu e prima dată când China țintește astfel schimburile comerciale cu alte țări sau cu Taiwanul.

"Este o schemă clasică pentru Beijing", notează Even Pay, analistă specializată în agricultură la cabinetul Trivium China. "Când tensiunile diplomatice și comerciale sunt ridicate, organismele de reglementare chineze adoptă de obicei o atitudine extrem de strictă în termeni de respectare a regulilor (...) căutând orice motiv care să justifice o interdicție comercială", adaugă ea.

În martie 2021, China a interzis importul de ananas din insulă, afirmând că a găsit paraziți, o măsură interpretată atunci ca o sancțiune politică.

Consiliul taiwanez pentru agricultură a arătat de asemenea marți felul în care China a invocat încălcări ale reglementărilor pentru a suspenda importul diferitelor mărfuri din insulă, precum produse de pescuit, ceai și miere. Autoritățile chineze cresc presiunea asupra Taiwanului de la venirea la putere în 2016 a actualei președinte, Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid pro-independență.

China este primul partener comercial al Taiwanului, cu schimburi comerciale care au crescut în 2021 cu 26%, până la 328 miliarde de dolari. 

Taiwanul "nu va da înapoi" în fața amenințării militare a Chinei 

Manevrele militare chineze anunțate ca represalii la vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților americane, Nancy Pelosi, încalcă apele teritoriale taiwaneze, a afirmat miercuri ministrul apărării al insulei. "Anumite zone ale manevrelor Chinei impietează asupra (...) apelor teritoriale ale Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului taiwanez al Apărării, Sun Li-fang, într-o conferință de presă. "Este o acțiune irațională care urmărește să conteste ordinea internațională", a adăugat el.

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat miercuri că Taiwanul "nu va da înapoi" în fața amenințării militare a Chinei. 

Coreea de Nord critică "amestecul nerușinat" al Statelor Unite 

"Amestecul nerușinat al Statelor Unite în treburile interne ale altor țări și provocările sale politice și militare deliberate sunt cu siguranță prima cauză a degradării păcii și securității în regiune", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului nord-coreean al afacerilor externe citat de agenția oficială KCNA.

"Taiwanul este o parte inseparabilă a Chinei și problema Taiwanului privește afacerile interne ale Chinei", a continuat acest purtător de cuvânt care a asigurat Beijingul de "sprijinul total" al Phenianului. "Denunțăm vehement orice ingerință a unei forțe externe în chestiunea Taiwanului și susținem deplin poziția guvernului chinez care apără hotărât suveranitatea țării și integritatea sa teritorială", a adăugat el.

China este aliată de multă vreme și principalul sprijin al Coreii de Nord.

Seulul face apel la calm

Coreea de Sud a chemat miercuri la dialog pentru menținerea păcii și stabilității în regiune, unde tensiunile dintre Statele Unite și China cresc din cauza vizitei președintei Camerei Reprezentanților americane, Nancy Pelosi, în Taiwan.

"Poziția guvernului nostru este de a menține o comunicare strânsă cu părțile interesate [...] având în vedere importanța păcii și stabilității în regiune prin dialog și cooperare", a declarat presei un oficial al biroului prezidențial.

Pelosi a ajuns miercuri seara la Seul în cadrul turneului său asiatic, care a fost dominat până acum de sosirea ei la Taipei marți seara, la care Beijingul a reacționat prompt anunțând manevre militare de anvergură.

Dacă China invadează Taiwanul, economia sa va fi blocată, avertizează PDG al TSMC, lider mondial al semiconductoarelor

Sunt semiconductoarele adevăratul călcâi al lui Ahile al Chinei? Pentru a face să funcționeze giganticul aparat de producție, "uzina lumii" nu produce pe teritoriul ei decât a șasea parte din componentele electronice de care are nevoie și este extrem de dependentă pentru aprovizionare de gigantul taiwanez TSMC, lider mondial al semiconductoarelor, notează La Tribune.

Pentru a aminti ordinul de mărime, Statele Unite și Europa furnizează fiecare doar 10% din producția mondială și restul de 80% este fabricat în Asia, de companii precum Samsung, în Coreea de Sud, sau Smic, în China. Dar oricât de mari ar fi, toate rămân în umbra gigantului taiwanez al semiconductoarelor, care furnizează numai el 52% din producția mondială (care echipează atât telefoane, automobile, cât și rachete) și chiar 61% dacă luăm în calcul cipurile în 16 nanometri, cele mai avansate în lume...

Potrivit anumitor analiști, să pui mâna pe această bijuterie industrială ar fi un motiv în plus pentru Beijing să declanșeze invadarea acestui teritoriu pe care îl consideră al său de la începutul anilor 1950. Publicația britanică online "The Register" cita pe 7 iunie un economist chinez care consideră necesară confiscarea Taiwan Semiconductor Manufacturing Company pentru a asigura independența industrială a Chinei. Or, Taiwanul este protejatul Statelor Unite care dețin deci o foarte importantă pârghie pentru a bloca aparatul industrial al Chinei dacă războiul comercial declanșat de Trump și continuat de Biden s-ar învenina cu adevărat. "Nimeni nu poate controla TSMC prin forță", afirmă PDG-ul acestuia.

Marți seara, după mai multe zile de zvonuri, s-a încheiat suspansul, Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan. Ca la poker, Biden își arată cărțile și provoacă China să-și pună în practică amenințările pe care le agită de la apariția zvonurilor privind o vizită în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din Statele Unite și numărul trei al administrației Biden. Ipoteza a declanșat un val de reacții ale autorităților chineze foarte vindicative contra Statelor Unite și amenințătoare față de Taiwan, Beijingul afirmând că o oprire, chiar scurtă, a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi în Taiwan, ar fi considerată o provocare de de către China.

Odată cu venirea efectivă a lui Nancy Pelosi în Taiwan, riscul punerii în practică a acestor amenințări de către China, mai ales invadând insula, este deci la punctul maxim.

În acest context de tensiuni extreme exacerbate de sosirea lui Nancy Pelosi pe insulă, PDG al companiei taiwaneze TSMC, furnizorul celor mai mari întreprinderi de tehnologie ale lumii (Apple, Qualcomm...) a vorbit. Într-un interviu în două părți acordat CNN și difuzat luni, 1 august, pe canalul TV american, PDG al liderului mondial de semiconductoare, Mark Liu, care este cunoscut că vorbește puțin, a avertizat că o invadare a Taiwanului de către China ar face instalațiile industriale ale TSMC "inoperante".

"Nimeni nu poate controla TSMC prin forță", a declarat șeful gigantului taiwanez, Mark Liu, într-un interviu pentru CNN, difuzat luni. "În caz de folosire a forței militare sau de invazie", instalațiile TSMC vor deveni "inoperante", a adăugat el. TSMC, o armă de descurajare masivă, dar evazivă în esență Interesul geostrategic al TSMC a fost studiat în mod deosebit de doi profesori de la Școala de război americană (US Army War College), care în noiembrie 2021, imaginaseră arma de apărare pentru a convinge China să renunțe să invadeze Taiwanul: pur și simplu să distrugă compania de semiconductoare (*).

Declarația lui Mark Liu ține de asemenea de principiul că Taiwanul deține o armă de descurajare masivă, dar insista până la urmă pe argumentul inutilității demersului. Raționamentul lui urmărește să demonstreze că a pune mâna pe TSMC echivalează cu a pune mâna o o cochilie goală, deoarece compania nu funcționează decât pentru că este conectată la lumea întreagă - pentru aproape tot: de la materii prime până la software trecând prin instrumentalizare. TSMC nu este deci o întreprindere autonomă, care funcționează în circuit închis: să vrei s-o deții este o himeră.

"Aceste instalații sunt atât de sofisticate. Ele depind de o conexiune în timp real cu lumea exterioară, cu Europa, Japonia, Statele Unite", a explicat liderul.

Și a adăugat: "De la materiale la produse chimice și la piese de schimb, trecând prin softuri", "eforturile tuturor" vor permite ca operațiunile să funcționeze.

De fapt, compania taiwaneză are numeroase programe în parteneriat cu industrii străine, cum ar fi cea sud-coreeană Samsung pentru a resorbi rapid penuria mondială.

Mark Liu a mai prezis un viitor sumbru Chinei dacă ar pierde aprovizionarea cu componentele cele mai avansate, însoțit de mari bulversări economice.

Și va trebui ca Beijingul să se gândească de două ori înainte de a se angaja pe calea unei invazii. 

China amenință: "Statele Unite vor trebui să plătească prețul"

China a adresat Statelor Unite o nouă salvă de amenințări, avertizându-le că vor purta toată "răspunderea" vizitei în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și că vor trebui "să plătească prețul acestei vizite".

"Statele Unite vor deține cu siguranță răspunderea (consecințelor) și vor trebui să plătească prețul atentatului lor la suveranitatea și securitatea Chinei", a arătat în fața presei o purtătoare de cuvânt a diplomației chineze, Hua Chunying. 

Tensiune maximă în strâmtoare 

Dacă vreodată China ar decide în ciuda tuturor lucrurilor să invadeze Taiwanul, cei doi profesori de la Școala de război americană deja menționați subliniază un obstacol important: timpul de reacție al Statelor Unite sau chiar al Japoniei. Ei citează un analist chinez cu relații în marina armatei chineze, APL, în opinia căruia obiectivul APL al unei invazii reușite este de 14 ore, comparativ cu un timp de reacție al Statelor Unite și Japoniei de 24 de ore ca să reacționeze...

Mesaj recepționat de armata americană care face acum manevre militare în apropierea eventualului teatru de operațiuni.

China nu rămâne datoare și a organizat duminică un exercițiu militar "cu muniție reală" în strâmtoarea Taiwan - foarte aproape totuși de coastele chineze. Alte manevre sunt în desfășurare în alte zone maritime ale țării.

Și săptămâna trecută, armata taiwaneză a efectuat cele mai importante manevre militare anuale.

Ultima bravadă a media chineze, relatată de AFP: chiar înaintea aterizării efective a lui Nancy Pelosi, când avionul militar care o transporta se apropia de Taipei marți seara, televiziunea publică chineză CGTN a anunțat că avioane de vânătoare chineze Su-35 "traversau strâmtoarea Taiwan". 

Sursa: RADOR