Aproape trei milioane de femei din Statele Unite au participat, sâmbătă, la "Marșul femeilor", o acțiune organizată pentru apărarea drepturilor civice și contra președintelui Donald Trump. Adunări de solidaritate au avut loc în întreaga lume.

UPDATE Președintele american Donald Trump le-a răspuns, duminică, milioanelor de oameni care au ieșit în stradă pentru a protesta față de el. Acesta i-a întrebat de ce nu au mers la vot la alegerile prezidențiale din 8 noiembrie și a acuzat celebritățile că, prin participarea lor, au făcut mult rău.

"Am privit manifestațiile ieri (sâmbătă – n.r.), dar aveam impresia că am avut alegeri! De ce nu au mers la vot? Celebritățile au făcut mult rău cauzei”, a scris Donald Trump pe Twitter.

 


Acesta a revenit și a adăugat că "protestele pașnice sunt un atribut al democrației" și chiar dacă nu este "întotdeauna de acord", recunoaște "dreptul acestor oameni de a-și exprima punctul de vedere".


Peste un milion de femei au participat la marșul principal din Washington, în timp ce în New York și Los Angeles au fost peste jumătate de milion de manifestanți în fiecare oraș. Se estimează că alte aproximativ 60.000 de persoane au manifestat în Atlanta, 250.000 în Chicago, 250.000 de persoane din Boston și 200.000 în Denver.

De asemenea, au existat proteste și în Oakland, unde se estimează că au fost 60.000 de participanți, la fel ca și în St. Paula, 50.000 în Philadelphia, 100.000 în Madison, și 20.000 la Pittsburgh, la fel ca în Nashville.

În istoria Statelor Unite, nu a existat niciodată un protest de o zi atât de mare.

(foto: ABC News)

În capitala americană, unul dintre motivele ieșirii în stradă a fost teama că Donald Trump va numi un nou judecător conservator la Curtea Supremă, ceea ce ar putea duce la repunerea în cauză a dreptului la avort.

 

Organizatorii nu au putut să împiedice manifestanții să invadeze pașnic străzile din jurul Casei Albe, în afara itinerariului prevăzut pentru marș, cu strigăte precum "Hey hey, ho ho, Donald Trump trebuie să plece" sau "Noi suntem votul popular".

Femeile au transmis, pe lângă cele împotriva lui Donald Trump, și mesaje pentru toleranță față de minorități, pentru accesul la mijloace contracepție și apărarea planificării familiale, protecția mediului și primirea refugiaților.

La protest au luat parte și numeroși politicieni, inclusiv fostul secretar de Stat John Kerry, dar și vedete, precum Madonna, Scarlett Johansson sau Alicia Keys, care au ținut să-și exprime punctele de vedere față de declarațiile la adresa femeilor ale lui Donald Trump.

 

Mulți dintre manifestanți au purtat pălării roz cu urechi de pisică ("pussy hats"), devenite simbolul opoziției față de Trump, după publicarea în timpul campaniei electorale a unei înregistrări video din 2005 în care un microfon deschis din greșeală l-a surprins făcând comentarii obscene despre femei.

Mai mult de 600 de marșuri în întreaga lume.

"Marșul femeilor" a avut adunări de solidaritate și la Londra, unde au defilat 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor. Alte mii de persoane au protestat la Sidney, 7.000 la Paris, 4.000 la Amsterdam, 2.500 la Geneva, 2.000 la Montreal, peste o mie la Mexico, aproape o mie la Tel Aviv, și sute de oameni la Berlin, Barcelona, Roma sau Praga.

În total, organizatorii spun că au atras aproape cinci milioane de manifestanți, ceea ce depășește cu mult orice așteptări.

Donald Trump nu a comentat în mod direct aceste manifestații, însă, aflat într-o vizită la sediul CIA, a criticat cu presa, pe care a acuzat-o că a mințit în ce privește estimarea numărului de persoane care au asistat la depunerea jurământului de către el, la Washington, cu o zi înainte.

Presa a făcut o paralelă între mulțimea aflată la investirea în funcția de președinte a lui Barack Obama și cea a lui Donald Trump și a arătat, prin poze, o diferență enormă.

 

"În mod onest, păreau un milion și jumătate de persoane, până la Washington Monument"

, a afirmat Trump, chiar dacă presa estima mulțimea la 250.000 de persoane, de patru ori mai puțin decât cei care au ieșit în stradă la Washington pentru "Marșul femeilor", o zi mai târziu.

Prima întâlnire a lui Trump, cu Theresa May

Președintele Statelor Unite Donald Trump și premierul britanic Theresa May urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, la Casa Albă. Premierul londonez va fi, astfel, primul lider străin care se va întâlni cu noul președinte american după învestirea în funcție.

Totuși, deși este femeie, Theresa May a afirmat, dumincă dimineața, că nu va aduce în discuție drepturile femeilor la întâlnirea cu Donald Trump, în ciuda marșurilor globale impotriva presedintelui american și în ciuda faptului că peste 100.000 de oameni au ieșit, sâmbătă, pe străzile Londrei, pentru "Marșul femeilor".

"Deja am spus că unele dintre comentariile lui Donald Trump pe care le-a făcut în legătură cu femeile sunt inacceptabile. Pentru unele dintre ele și-a cerut scuze. Cred că cea mai mare afirmația care va fi făcută cu privire la rolul femeilor este aceea că voi fi acolo ca prim-ministru de sex feminin, vorbind direct cu el despre interesele pe care le împărtășim", a spus Theresa May.

"Marșul femeilor" de sâmbătă a fost cea mai mare manifestație din istoria Washington-ului, depășind-o pe cea împotriva războiului din Vietnam, din 1969, care a atras 600.000 de oameni.