Atentatul terorist de la Londra s-a soldat cu patru morți și circa 40 de răniți. Printre răniți se află și doi români, potrivit MAE de la București.

UPDATE

#Westminster Atacatorul din spatele atentatului terorist de la porțile Casei Parlamentului se numește Khalid Masood, are 52 de ani, și s-a născut în Kent. El a mai fost anterior condamnat pentru infracțiuni violente, potrivit politiței de la Londra.

+++

Organizația jihadistă Statul Islamic anunță, prin agenția Amaq News, că atacatorul era "un soldat al ISIS". 

+++

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat că ipoteza de lucru este că atacul a avut legătură cu terorismul islamic și că poliția verifică în prezent dacă și alți oameni au fost implicați,

+++


+++

Pista "terorismului islamic" este foarte posibilă, scrie AFP. Comisarului adjunct al poliției metropolitane, Mark Rowley, a declarat ca numele atacatorului nu va fi făcut public deocamdată, refuzând să spună dacă avea sau nu cetățenie britanică.

+++

Poliția britanică a reținut șapte persoane și a efectuat percheziții la mai multe adrese din Londra, Birmingham și alte orașe din Marea Britanie.

+++

Potrivit BBC, poliția a revizuit joi dimineața numărul persoanelor decedate. Patru persoane au murit în urma atacului: o femeie de 40 de ani, un bărbat de 50 de ani, polițistul Keith Palmer și atacatorul. 

Mai mulți răniți se află în spital, șapte fiind în stare gravă.

+++

Joi, 23 martie, ora 08:30: Una dintre cele două persoane române rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar a treia, care a fost rănită ușor în urma incidentului, a fost externată.

Misiunea diplomatică continuă monitorizarea cazului, mentinând legatura cu unitatea medicală, familia persoanei rănite, precum și cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări - transmite biroul de presă al Ministerului român al Afacerilor Externe.

+++

Cinci persoane, printre care un polițist, au murit și circa 40 de persoane au fost rănite, conform ultimului bilanț al poliției.

+++

Cei doi români răniți în atacul de la Londra sunt un bărbat și o femeie, turiști, iar femeia se află într-o stare "relativ critică", ea fiind lovită de mașina atacatorului pe podul Westminster și fiind proiectată în Tamisa, a anunțat, miercuri seară, la Antena 3, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, potrivit News.ro.

Mihalache a precizat că tânăra are "multiple fracturi și leziuni", iar plămânii îi sunt menținuți în funcțiune cu ajutorul aparatelor.

+++

Este al treilea atentat în Europa în care este folosită metoda intrării în mulțime cu o mașină, după Nisa (14 iulie 2016) și Berlin (19 decembrie 2016).

+++

The Telegraph: Poliția a anunțat că este vorba de un singur atacator: un bărbat de circa 40 de ani, de origine asiatică. El a intrat cu mașina în mulțime pe Podul Westminster, apoi în gardul Parlamentului și a înjunghiat un polițist. 

+++

Printre răniți se află și trei elevi francezi, aflați în excursie cu școala în capitala britanică.

+++

”Din cele mai recente informații obținute de la autoritățile locale, au fost identificate 2 persoane de cetățenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenței medicale”, anunță MAE.

Ministerul informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833​;+44 20 76036694​; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

”Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluția situației, menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări”, mai precizează MAE.

+++

Bilanțul poliției: patru persoane au murit și cel puțin 20 de persoane au fost rănite, printre care și trei polițiști. Unul dintre morți este atacatorul, iar altul este polițistul pe care l-a înjunghiat.

+++

Un reprezentant al Poliției Metropolitane a precizat, într-o conferință de presă, că autoritățile interoghează un martor foarte important. El a mai precizat că atacatorul a fost împușcat de polițiști.

***

Sky News: Cel puțin doi morți în urma atacului.

***

Incidentul are loc la un an de la atentatele de la Bruxelles.

***

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a confirmat faptul că incidentul este considerat drept unul terorist de către poliție, până la proba contrarie.

***

***

O femeie a murit, iar mai multe persoane sunt rănite grav, relatează BBC, citând un medic de la Spitalul St. Thomas.

***

Un oficial european din domeniul securității a declarat pentru AP, sub acoperirea anonimatului, că s-a observat marți o intensificare a discuțiilor pe rețelele de comunicare ale jihadiștilor, după ce Londra a anunțat că va interzice dispozitivele electronice în bagajul de mână, la bordul avioanelor din anumite țări musulmane. 

***

Poliția Metropolitană face apel la cei care au fotografii sau imagini video cu incidentele să le înmâneze autorităților. 

***

Un bărbat în jur de 40 de ani, înarmat cu un cuțit, a încercat să forțeze intrarea în Parlament. Presa britanică vorbește de un posibil complice. 

***

Poliția britanică tratează incidentul de securitate drept un atac terorist, până la obținerea mai multor informații. 

***

Theresa May a fost evacuată de urgență din Parlament, în timpul incidentului armat.

***

***

 

Au fost auzite împușcături în afara clădirii Parlamentului. 

Conform unor martori oculari, focurile de armă au fost auzite după ce un bărbat înarmat cu un cuțit a forțat intrarea în curtea din fața Palatului Westminster.

Incidentul a avut loc în timp ce se desfășura ședința Camerei Comunelor. Reuniunea a fost suspendată, accesul și ieșirile din Parlament fiind interzise.

Atacatorul ar fi fost împușcat, scrie BBC, citând surse din poliție. 

Un polițișt a fost înjunghiat.

Liderul Camerei Comunelor, David Lidington, le-a spus parlamentarilor că presupusul atacator a fost împușcat de polițiști. 

Un alt incident a fost provocat de o mașină care a intrat în mulțime, pe Podul Westminster, rănind cel puțin cinci persoane.

Poliția a închis circulația pe străzile din zonă, precum stația de metrou Westminster.

În curs de actualizare.