Unul din zece cetățeni ai Uniunii Europene a participat, în ultimul an, la cel puțin patru evenimente culturale. Românii sunt printre codașii blocului comunitar. Eurostat prezintă țările cu cele mai mari și cele mai scăzute rate de participare.

Top 10

Cea mai frecvente vizite la spectacole culturale - concerte, operă, piese de teatru sau de balet - sunt făcute de cetățenii europeni care trăiesc în Elveția. Din iulie 2016 până în iulie 2017, 37% din populația țării alpine au afirmat că au fost la un spectacol live de cel puțin patru ori. Doar Islanda se mai apropie de această rată, cu 32,9%.

În cadrul Uniunii Europene, însă, cei mai frecvenți vizitatori ai spectacolelor live sunt sloveni. În ultimul an, 27,7% din populația Sloveniei a afirmat că a fost prezentă de cel puțin patru ori la spectacole live. În top mai sunt Luxemburg (26,8%), Finlanda (23,9%), Austria (21,8%), Estonia (20,6%) și Belgia (20,3%).

O rată mai mare de participare o au țările care nu fac parte din Uniunea Europeană. Pe lângă Elveția și Islanda se mai află și Norvegia (23,6%).

Ultimii 10

Țările din Europa Centrală și de Sud au cele mai mici participări. Dintre acestea, doar 3,7% din populația Poloniei a fost prezentă la cel puțin patru evenimente culturale live în ultimul an. Urmează Grecia, cu 4,6%, și Bulgaria și România, ambele cu 6,7%. În Italia, în ciuda tradițiilor bogate ale țării, numai 8% dintre persoane au întrunit pragul cultural Eurostat.

Serbia (7,8%), Slovacia (9,3%) Ungaria (9,5%) și Croația (10%) merg mai des la spectacole live.