Centrala nucleară ucraineană din Zaporijjia a fost închisă complet din motive de siguranță. Anunțul a fost făcut de oficiali de la Kiev și de autoritatea nucleară Energoatom, informează Euronews.

După ce ultimul reactor, cel cu numărul șase, a fost și el oprit, centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică, în timp ce sunt în curs pregătirile pentru răcire și transferul în starea de răcire. De la începutul conflictului cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost bombardată de mai multe ori, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de escaladarea situației din jurul instalației.

Potrivit Energoatom, în ultimele trei zile centrala funcționa deja în "mod insular", adică producea doar energie electrică pentru alimentarea proprie, deoarece toate liniile care o legau la rețeaua electrică ucraineană fuseseră întrerupte de raiduri.

După ce centrala a fost atacată de mai multe ori directorul general al AIEA Rafael Grossi și-a exprimat marea îngrijorare cu privire la pericolul unui dezastru.

Agenția Internațională a Energiei Atomice declarase în ultimele săptămâni că dorește să instituie imediat o "zonă sigură" pentru uzina Zaporijjia. Raportul întocmit de tehnicienii săi după vizitarea uzinei consideră această condiție ca fiind fundamentală pentru a se evita o catastrofă atomică.

„Deși evenimentele din trecut nu au dat naștere încă unei urgențe nucleare, ele au reprezentat o amenințare pentru siguranța și securitatea nucleară, deoarece funcțiile de siguranță (în special răcirea) ar putea fi afectate", spune și raportul, care a fost lansat pe fondul unor noi acuzații reciproce între ruși și ucraineni vizavi de atacurile care au avut loc în vecinătatea uzinei.

Odată cu vizita inspectorilor AIEA, a sosit o nouă invitație din partea ONU. Secretarul general al ONU António Guterres a declarat că: "Eforturile de a restabili centrala nucleară Zaporijjia ca infrastructură pur civilă sunt vitale. Ca prim pas, forțele ruse și ucrainene trebuie să se angajeze să nu întreprindă nicio activitate militară către sau dinspre amplasament".

"Ca un al doilea pas, ar trebui garantat un acord pe un perimetru demilitarizat, care să includă angajamentul forțelor ruse de a retrage tot personalul și echipamentul militar, iar cele ucrainene să promită că nu vor intra" – a adăugat el.

"Orice avarie, intenționată sau neintenționată, a centralei nucleare din Zaporijjia ar putea însemna o catastrofă, nu numai pentru imediata vecinătate, ci și pentru regiune și nu numai. Trebuie luate toate măsurile pentru a se evita un astfel de scenariu, bunul simț și cooperarea trebuie să conducă către calea adecvată", a reiterat secretarul general.

"Orice acțiune care ar putea pune în pericol integritatea fizică sau siguranța centralei este inacceptabilă", a adăugat el."Operatorii centralei nucleare Zaporijjia trebuie să-și poată îndeplini atribuțiile, iar comunicațiile trebuie menținute. Acum este momentul de a concorda de urgență asupra măsurilor concrete care să asigure siguranța zonei", a adăugat Guterres.

Varianta Moscovei este însă că centrala nucleară Zaporijjia "funcționează normal, singura amenințare este bombardarea forțelor armate ucrainene", a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate. "Regretăm că sursa atentatelor nu a fost numită direct în raportul AIEA, este important să spunem lucrurilor pe nume", a adăugat el.

Sursa: RADOR