Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat luni spectrul dezastrului de la Cernobîl și a lansat un apel la noi sancțiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi lovituri la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruși.

"Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul și faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are șase reactoare", a declarat el luni seară în discursul său tradițional, potrivit AFP.

Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârșitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul și Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.

"Trebuie noi sancțiuni împotriva statului terorist și împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează amenințarea unei catastrofe nucleare", a continuat Volodimir Zelenski.

De partea cealaltă, Kremlinul a acuzat forțele Kievului că sunt răspunzătoare pentru bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina și din Europa și a avertizat împotriva unor "consecințe catastrofale" pentru Europa, potrivit La Libre Belgique.

Bombardarea centralei nucleare de la Zaporijjie "de către forțele armate ucrainene" este "potențial extrem de periculoasă" și "ar putea avea consecințe catastrofale pentru o zonă vastă, imclusiv pentru teritoriul european", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia "așteaptă de la țări care au influență asupra liderilor ucraineni să-și folosească influența pentru a împiedica continuarea unor asemenea bombardamente", a adăugat el.

Centrala de la Zaporijjie, situată în sudul Ucrainei și controlată de forțele ruse, a fost ținta a două bombardamente în ultimele zile, bombardamente care au atins unele din instalațiile sale.

Kievul și Moscova se acuză reciproc de aceste lovituri.

Ministerul rus al apărării a afirmat luni că ultima lovitură, din noaptea de sâmbăta spre duminică, a avariat o linie de înaltă tensiune care furnizează electricitate pentru două regiuni ucrainene. El s-a referit și la o "supratensiune" în centrală care a provocat emanarea de fum într-un dispozitiv de comutare, o instalație care trebuie să protejeze și să controleze echipamentele electrice. "Pompierii care au sosit la fața locului au reușit să elimine fumul", a adăugat ministerul rus.

Potrivit aceleiași surse, "puterea reactoarelor 5 și 6 ale centralei nucleare a fost redusă la 500 MW pentru a împiedica întreruperea operațiunilor".

Nu e prima dată când situația de la centrala de la Zaporijjie provoacă îngrijorări.

Cu ocazia asaltului lor care a dus la ocuparea centralei de la Zaporijjie, în martie, militarii ruși au deschis focul asupra clădirilor administrative ale centralei, provocând teama de un accident nuclear major.Și luna trecută, Rusia a acuzat forțele ucrainene că au lovit cu drona teritoriul acestei centrale nucleare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat luni că "orice atac împotriva unor centrale nucleare este o acțiune suicidară".

++++

Surse: AGERPRES, RADOR