Vom înființa în România un centru de formare și când acesta va fi pus în funcțiune, antrenamentul piloților va continua acolo, a spus ministrul olandez Kajsa Ollongren la Vilnius.

Coaliția formată în prezent din unsprezece țări occidentale care antrenează piloți ucraineni intenționează să înceapă cursuri de operare a avioanelor de luptă F-16 în august în Danemarca, au anunțat marți (11 iulie) miniștrii apărării olandez și danez, potrivit EURACTIV.

„Vom începe în România, unde vom înființa un centru de formare pentru a susține toate eforturile de formare și, odată ce va fi pus în funcțiune, vom continua antrenamentul acolo”, a declarat ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren reporterilor la Vilnius după semnarea acordului.

„Știm cât de importantă este apărarea aeriană și vom începe foarte curând”, a adăugat Ollongren. „Cu cât primim mai devreme arme grele cu rază lungă de acțiune, iar piloții noștri obțin avioane moderne (...), cu atât mai repede se va încheia această agresiune rusă”, a spus președintele Ucrainei Zelenski în februarie, când a cerut avioanele de luptă.

Aliații NATO, Țările de Jos și Danemarca, au inițiat coaliția internațională în iunie, cu scopul de a pregăti piloți și personal de sprijin, întreține aeronave și, în cele din urmă, aprovizionează Ucrainei F-16. Acum, coaliția urmează să se extindă pentru a reuni 11 țări în total, a spus ministrul danez al apărării, cu nouă națiuni suplimentare decât cele patru interesate inițial - Olanda, România, Danemarca, Regatul Unit, Belgia, Polonia, Luxemburg, Canada, Norvegia. , Suedia, Portugalia, plus Ucraina.

Rămâne deschis pentru alte țări să se alăture în diferite modalități, a declarat pentru EURACTIV o persoană implicată în discuții.