CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a refuzat pentru a doua oară invitația de a se prezenta în fața Parlamentului European pentru o audiere privind negocierile purtate cu Comisia Europeană referitoare la furnizarea de vaccinuri anti-Covid.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Kathleen Van Brempt (S&D), europarlamentar și președinte al Comisiei speciale pentru pandemia de COVID-19, citat de La Stampa.

"Eșecul Comisiei UE și al Pfizer de a aborda această lipsă de transparență arată dezinteresul față de rolul Parlamentului European și aruncă o umbră inutilă asupra succesului strategiei europene privind vaccinurile", subliniază europarlamentarul, reiterând că "transparența este esențială pentru a garanta încrederea cetățenilor în instituțiile europene și este fundamentală pentru consolidarea rezilienței Uniunii Europene".

"Comisia noastră va continua să adopte măsurile necesare pentru a asigura transparența deplină față de public", continuă Kathleen Van Brempt.

La rândul său, CEO-ul Pfizer, Bourla, în motivarea refuzului său, a explicat că "nu avem alte informații de împărtășit cu privire la audierea din octombrie, de aceea refuz cu respect invitația", adăugând că "în urmă cu câteva săptămâni, președintele nostru pentru piețele internaționale, Janine Small, a depus deja mărturie în fața Comisiei dumneavoastră".

Cu acea ocazie, în realitate, a avut loc o primă audiere cu leadershipul producătorilor de vaccinuri precum Curevac, Novavax și GSK în fața comisiei speciale privind COVID-19, prezidată de Kathleen Van Brempt, dar singurul care nu s-a prezentat a fost tocmai CEO-ul Pfizer, care a trimis un manager în locul său.

Van Brempt spune că este o chestiune de transparență, deoarece se suspectează că mai multe contracte au fost stabilite de șeful Pfizer direct cu președintele Ursula von der Leyen prin SMS.

sursa: RADOR