Un acord privind exporturile de cereale ucrainene este "posibil în zilele următoare", dacă occidentalii răspund cererilor Rusiei, a afirmat joi ministrul turc al afacerilor externe, 
Mevlüt Çavușoğlu.

Ankara se pregătea să găzduiască în această săptămână o nouă rundă de negocieri între experți militari ruși, ucraineni, turci și ai ONU privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene, împiedicate de invazia rusă.

"Avem speranțe pentru cereale. Sperăm să dăm vești bune în zilele următoare", a declarat dl Çavușoğlu într-un interviu pe canalul televiziunii publice TRT.

Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile Ucrainei, cereale care lipsesc de pe piața mondială, cu riscul unor penurii alimentare grave pentru Africa în special.

"Chiar dacă produsele (agricole) rusești nu sunt vizate de sancțiuni, există blocaje în transportul maritim, asigurări și sistemul bancar. Statele Unite și Uniunea Europeană au promis să le ridice", a subliniat ministrul turc.

"Când vom fi rezolvat această chestiune, nu numai că va fi deschisă calea pentru exportul de cereale și de ulei de foarea soarelui, dar și pentru produsele din Rusia", a dat el asigurări declarându-se "optimist".

Potrivit președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, un "memorandum" este gata, care prevede stabilirea unui centru de coordonare sub auspiciile ONU la Istanbul.

Dar Moscova acuză Ucraina că blochează negocierile.

"Ne-am înțeles pe principiile de bază care permit exportul cerealelor ucrainene, dar când delegația noastră a cerut să se adauge o a doua parte (privind producția rusă), ucrainenii au refuzat categoric", a spus miercuri ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov.

"El a acuzat  "delegația ONU (că a) păstrat rușinos tăcerea", cerându-i "să intervină".

+++

Căile ferate germane vor să creeze un „pod al cerealelor” spre Ucraina

Compania feroviară de stat a Germaniei, Deutsche Bahn, a anunțat că plănuiește să transporte pe calea ferată cereale din Ucraina către porturile germane.

Invazia Rusiei în Ucraina - ambele fiind furnizori majori de grâu pe piața mondială - a dus la explozia prețurilor la cereale și alte produse alimentare.

A obstrucționat exporturile Kievului, blocând zeci de nave în porturi și aproximativ 20 de milioane de tone de cereale în silozurile din Odesa.

Deutsche Bahn a declarat că își va modifica o cale ferată înființată special pentru a trimite ajutoare umanitare, astfel încât să poată fi folosită și la transportul cerealelor din Ucraina către porturile germane Rostock, Hamburg și Brake, lângă Bremerhaven.

Deutsche Bahn intenționează să trimită mai multe trenuri pe săptămână, iar o mare parte a acestor cereale va tranzita Polonia și România, a afirmat compania, precizând că deocamdată nu poate aprecia ce cantitatea de cereale va putea transporta în acest mod.

„Vom transporta cât mai multe cereale cu putință”, a declarat un purtător de cuvânt al acesteia, citat de agenția DPA, care a relatat știrea în premieră.

sursa: RADOR