Acordul economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre Uniunea Europeană și Canada intră joi în vigoare, cu titlu provizoriu.

Aplicarea provizorie a CETA începând cu data de 21 septembrie este următoarea etapă după aprobarea acordului de către statele membre ale UE în cadrul Consiliului și de către Parlamentul European.

Acordul va intra însă în vigoare integral și definitiv numai după ce va fi ratificat de toate statele membre, a explicat Comisia Europeană, adăugând că va colabora cu statele membre ale UE și cu Canada pentru a asigura punerea în aplicare eficace și fără probleme a acestuia.

Canada este al zecelea partener comercial al UE, cu circa 2% din valoarea totală a schimburilor comerciale ale blocului. Statele UE au exportat anul trecut bunuri în valoare de 35 de miliarde de euro și servicii în valoare de 18 miliarde de euro în Canada.

Ce aduce CETA pentru afacerile românești

Pe lângă avantajul evident al eliminării vizelor, negociat înainte ca România să-și dea acordul asupra semnării CETA, tratatul cu Canada are și importante beneficii economice: de la eliminarea taxelor vamale la aproape toate bunurile pe care le exportăm către statul nord-american până la încurajarea investițiilor între cele două țări.

„CETA aduce multe avantaje economiei românești, în domenii precum construcția de mașini, construcții navale, textile, încălțăminte, ceramică, prestări de servicii, produse agricole”, spunea recent europarlamentarul social-democrat Sorin Moisă într-un interviu acordat EurActiv.ro.

Canada este al treilea partener comercial al României din afara UE. Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, exporturile de bunuri și servicii către Canada au fost 203 milioane de euro în 2015, în timp ce importurile au fost de 260 milioane de euro. România înregistrează surplus pe partea de bunuri și deficit în domeniul serviciilor pe relația cu Canada.

Dar exportatorii români vor câștiga și prin simplificarea procedurilor de acreditare, după cum explica Moisă într-un interviu acordat HotNews. „Prin CETA se vor recunoaște reciproc laboratoarele. Vor fi firme din România care produc echipamente electrice, sau de altă natură, electrotehnice, și vor putea să acrediteze mașina respectivă pentru piața canadiană la același laborator la care face acest lucru pentru piața europeană. Acest lucru presupune o importantă economie de cost și de logistică”.

În plus, companiile românești au de acum acces la licitațiile din sectorul public în Canada și pot intra mult mai ușor pe piața de servicii.