Candidatul democrat Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, anunță mai multe posturi de televiziune din SUA, relatează Reuters.

UPDATE

Biden are 273 de electori față de 214 cât are președintele în exercițiu, după ce a câștigat cei 20 de electori din Pennsylvania, potrivit Edison Research.

Pentru câștigarea alegerilor e nevoie de 270 de electori. 

 

”America, sunt onorat că m-ai ales să conduc măreața noastră țară. Ne așteaptă o muncă grea, dar vă promit: voi fi un președinte pentru toți americanii - chiar dacă ați votat sau nu pentru mine”,

a scris candidatul democrat pe Twitter.

Biden va deveni cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. 

”Am reușit, Joe! Vei fi următorul președinte al SUA””, i-a spus la telefon Kamala Harris, prima femeie de culoare care devine vicepreședinte al Statelor Unite.

Donald Trump refuză să-și recunoscă înfrângerea. El a anunțat că avocații săi vor ține o conferință de presă în Philadelphia și a scris pe Twitter că a câștigat alegerile.

Potrivit presei americane, Trump era la o partidă de golf la clubul său din Florida, când a aflat că Biden și-a anunțat victoria.

 

"Știm cu toții de ce Joe Biden se grăbește să pozeze în mod fals în învingător și de ce aliații lui din mass media se chinuie atât să-l ajute: nu vor să se afle adevărul. Purul adevăr este că acest scrutin este departe de a se fi încheiat",

a mai scris Trump.

El a avertizat că scrutinul prezidențial este departe de a se fi încheiat, iar echipa sa de campanie și avocații vor începe de luni acțiunile în instanță.

Numeroși americani au ieșit în mai multe orașe pentru a sărbători victoria lui Biden. 

 Un aer de normalitate

Biden a obținut victoria datorită unui suport puternic din partea femeilor, afro-americanilor, votanți albi cu studii și locuitorii marilor orașe. El are peste patru milioane de voturi în plus față de președintele în exercițiu, Donald Trump. 

Joe Biden, care a fost senator și vicepreședinte în cele două mandate ale lui Barack Obama, va conduce o națiune afectată de pandemia de COVID-19 și de criza economică, dar și divizată pe fondul protestelor împotriva rasismului și a brutalității poliției.

Biden a declarat că prioritatea sa va fi să pună la punct un plan de redresare. El a promis să îmbunătățească accesul americanilor la testare și, spre deosebire, de Trump, să asculte de sfaturile oficialilor din sănătate și a oamenilor de știință.

El a promis, totodată, să readucă un aer de normalitate la Casa Albă, după ce Trump a lăudat lideri străini autoritari, a disprețuit alianțele globale ale SUA, a refuzat să critice grupările care militează pentru supremația rasei albe și a pus la îndoială legitimitatea sistemului electoral american.

+++

Candidatul democrat Joe Biden s-a arătat sigur de victoria sa în alegerile prezidențiale din SUA, îndemnându-și compatrioții ”să se unească”. Donald Trump l-a avertizat să nu revendice victoria în mod ”ilegitim”.

Fostul vicepreședinte democrat pare pe punctul de a câștiga cursa pentru Casa Albă, dar niciuna din marile instituții media din Statele Unite nu a anunțat până acum câștigătorul, mai ales că numărătoarea nu s-a încheiat în câteva state-cheie, unde diferența dintre cei doi candidați e foarte mică.

După o zi de suspans în fieful său din Wilmington, în Delaware, de unde era așteptat un discurs de celebrare a victoriei, Joe Biden nu a rostit vineri seara decât o alocuțiune scurtă, în absența rezultatelor: ”Dragii mei americani, nu avem încă declararea finală a unei victorii, dar cifrele oferă un tablou clar și convingător: vom câștiga aceste alegeri”, relatează France Presse, preluată de Agerpres. 

Biden a subliniat avansul pe care l-a luat în ultimele 24 de ore, amintind că a trecut în fața lui Donald Trump în statele-cheie Pennsylvania și Georgia, unde numărarea voturilor continuă: ”Suntem pe calea cea bună de a obține 300 de mari electori”.

Adoptând un ton prezidențial, el i-a îndemnat pe americani să aibă răbdare, după o campanie foarte agresivă: ”Este timpul să ne unim. Trebuie să depășim furia”.

În replică, Donald Trump a scris pe Twitter că Biden nu ar trebui să revendice victoria în mod ”ilegitim”.

”Și eu aș putea s-o revendic. Procedurile judiciare nu fac decât să înceapă!”, a precizat președintele în exercițiu, uitând că și-a proclamat victoria încă din 4 noiembrie, deși numărătoarea era departe de a se fi încheiat în mai multe state și nu se începuse numărarea voturilor prin corespondență, preponderent democrate.

Încă din campania electorală, apropiați ai lui Trump au susținut că acesta va apela la Curtea Supremă, în cazul unui rezultat strâns.

Un consilier al lui Trump a descris strategia campaniei judiciare ca haotică și dezorganizată. Un alt oficial republican, citat de Reuters cu condiția anonimatului, a spus că are îndoieli că acțiunile în instanțe îi vor aduce victoria lui Donald Trump. 

Cu ochii pe Pennsylvania și Georgia

Partidul Republican din Pennsylvania a cerut Curții Supreme a Statelor Unite să oprească numărarea buletinelor de vot sosite prin poștă după 3 noiembrie. Republicanii solicită punerea lor sub sechestru, susținând că nu sunt valide. 

Un judecător al Curții Supreme, conservatorul Samuel Alito, a decis ca buletinele de vot sosite prin poștă după 3 noiembrie în Pennsylvania să fie tratate separat de alte buletine de vot, dar nu a ordonat oprirea numărătorii acestor buletine de vot. Decizia sa doar confirmă ordinul dat înainte de scrutin de autoritățile locale de a număra separat aceste buletine pentru a le putea retrage din total, în cazul în care ar urma să fie invalidate.

În Georgia, secretarului de stat Brad Raffensperger a anunțat o renumărare a voturilor, deoarece diferența dintre Biden și Trump e foarte redusă. 

Trump continuă să acuze fraude fără a aduce dovezi/Biden conduce în Georgia și Pennsylvania

Mai mult pe EurActiv »