Joi se împlinește un an de la atacul asupra redacției revistei de satiră. Miercuri apare la chioșcuri un număr special comemorativ cu o copertă, din nou, provocatoare.

12 persoane și-au pierdut viața în atentat, altele au fost rănite. Dar scopul de a împiedica revista de la apariție nu a fost atins. Miercurea aceasta, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la atac, Charlie Hebdo scoate un număr special cu un tiraj de 1 milion de exemplare, față de cele 300.000 pe care le tipărește în mod regulat.

Caricatura de pe copertă circulă deja pe internet. Ea prezintă un Dumnezeu bărbos, înarmat cu un Kalașnikov și cu straie mânjite de sânge. Titlul este următorul: „Un an mai târziu - criminalul e încă în libertate”.

Charlie Hebdo continuă tradiția de confruntare cu religiile lumii. Noul redactor șef al publicației Laurent Sourisseau, alis Riss, el însuși grav rănit anul trecut, anunțase în vară că nu va mai desena caricaturi cu profetul Mahomed. Desenele cu profetul cel mai important al islamului au reprezentat ani la rând modalitatea revistei de a lupta pentru libertatea de exprimare. Riss apreciază însă că, acum, e rândul altora să o facă.

Tonul editorialului din deschidere este însă la fel ca în trecut. Riss scrie despre convingerile „ateilor și laicilor (care) pot muta mai mulți munți decât credința credincioșilor”. Redactorul șef condamnă fanaticii din toate religiile care și-ar fi dorit moartea revistei din cauza „îndrăznelii” de a râde de religie. Riss mai scrie și că „doi idioți mici” - referire la frații Kouachi care au derulat atacul - nu pot distruge munca de o viață a colectivului Charlie Hebdo.

Ediția specială conține texte semnate, printre alții, de ministrul culturii Fleur Pellerin, sau filosoful Elisabeth Badinter. La ele se adaugă caricaturi de arhivă ale desenatorilor uciși anul trecut: Cabu, Wolinski, Charb, Tignous și Honoré.

Anul trecut, la o săptămână după atac, Charlie Hebdo a tipărit un număr special care a avut un tiraj de 7,5 milioane de exemplare. Coperta îl arăta pe profetul Mahomed înlăcrimat. Munca s-a făcut atunci în birourile redacției Liberation. Între timp, revista are un sediu nou în arondismentul al 11-lea din Paris. Fostul birou al redacției a fost renovat, dar așteaptă încă gol.