China a desfășurat 71 de avioane de luptă, inclusiv 60 de vânătoare, în manevrele militare efectuate în acest weekend în jurul Taiwanului, potrivit celor anunțate luni de Ministerul Apărării de la Taipei, conform Rai News.

Beijingul a declarat ieri că a desfășurat exerciții militare în apropierea Taiwanului, ca răspuns la ''provocările'' și ''coluziunile'' dintre Statele Unite și autoritățile insulei. Într-un mesaj postat pe Twitter, Taipeiul a susținut că la exerciții au participat 60 de avioane de luptă, inclusiv șase SU-30, printre cele mai avansate avioane din China.

În actualizarea sa zilnică, Ministerul Apărării din Taiwan a indicat și că 47 dintre aceste avioane au intrat în zona de apărare aeriană a Insulei Autonome Democratice, aceasta fiind a treia cea mai mare incursiune zilnică înregistrată până acum.

China consideră Taiwanul, care are o populație de 24 de milioane de locuitori, ca fiind una dintre provinciile sale care încă nu s-a reunit cu succes cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949. Din acest motiv, privește cu nemulțumire apropierea din ultimii ani între autoritățile taiwaneze și SUA, care de câteva decenii oferă insulei sprijin militar împotriva Beijingului.

China nu a precizat numărul de dispozitive mobilizate pentru exercițiile de ieri și nici locația exactă a acestor manevre. Datele Ministerului Apărării din Taiwan indică faptul că majoritatea incursiunilor au avut loc în vârful de sud-vest al Zonei de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ), unele depășind chiar ''linia mediană'' care trece de-a lungul strâmtorii Taiwan.

sursa: RADOR