Spioni chinezi au încercat să mituiască parlamentari germani pentru a obține informații, potrivit Süddeutsche Zeitung. Chinezii au folosit profiluri false pe rețelele de socializare în tentativa de a-i convinge pe politicieni să le ofere informații.

Publicația Süddeutsche Zeitung notează că agenții chinezi au folosit profiluri false pe rețelele de socializare pentru a contacta membri ai Parlamentului de la Berlin, cărora au încercat să le ofere bani în schimbul expertizei lor și a unor informații din interior, relatează Deutsche Welle. Singurul lucru asupra căruia spionii chinezi nu au mințit a fost naționalitatea lor. 

Aceștia au reușit să convingă un parlamentar german să viziteze China, chiar dacă autoritățile germane supravegheau activitatea spionilor. În vara anului 2016, unui parlamentar german – al cărui nume nu a fost dezvăluit – i-au fost oferite 30.000 de euro pentru a scrie ”analize”. Chiar înainte ca politicianul să plece în China, Biroul federal pentru protecția Constituției (BfV) l-a informat asupra suspiciunilor care planau asupra celor care l-au invitat. În pofida avertismentului, parlamentarul s-a dus în China, unde agenții au avut numeroase ocazii pentru a-i supraveghea telefonul și laptopul.

Într-un al doilea caz, un consilier al unui parlamentar i s-au oferit 10.000 de euro în schimbul unor informații. Și el a călătorit în China, unde au fost făcute presiuni asupra lui.

Potrivit estimărilor, serviciile de informații din China au peste un million de angajați.

În aprilie, directorul BfV, Hans-Georg Maassen, a făcut un apel la vigilență atunci când companii chinezești doresc să investească sau să cumpere firme germane din domeniul tehnologiei de vârf. El a avertizat că înstrăinarea unor astfel de tehnologii poate afecta întreaga economie germană.

Articolul apare cu puțin timp înainte de vizita unei importante delegații chineze la Berlin. Premierul chinez, Li Keqiang, și mai mulți miniștri, ajung luni în Germania. Cel mai probabil, spionajul economic practicat de Beijing va fi abordat în cadrul discuțiilor cu omologii germani.