China a anunțat luni că a organizat noi exerciții militare în jurul Taiwanului, unde cinci parlamentari americani se află în prezent în vizită.

"La 15 august, Teatrul de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a organizat o patrulare de pregătire de luptă interarme și exerciții în marea și spațiul aerian din jurul Taiwanului", a declarat comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze într-un comunicat, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Anunțul vine în timp ce un grup de parlamentari americani se află în vizită în insula revendicată de chinezi pentru a se întâlni cu președinta Tsai Ing-wen, în ceea ce Beijingul declară că este o încălcare a suveranității sale.

Cei cinci parlamentari americani, conduși de senatorul Ed Markey, au sosit la Taipei într-o vizită neanunțată duminică noapte, al doilea grup de nivel înalt în vizită după cel al președintei Camerei Reprezentanților SUA Nancy Pelosi la începutul lunii august, care a declanșat mai multe zile de exerciții militare chineze.

Exercițiile desfășurate luni în jurul Taiwanului sunt "un factor de descurajare sever pentru Statele Unite și Taiwan, care continuă să joace trucuri politice și să submineze pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan", a precizat comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, unitatea militară chineză responsabilă pentru zona adiacentă Taiwanului.

Ministerul chinez al apărării a declarat într-un comunicat separat că vizita parlamentarilor americani încalcă suveranitatea Chinei și integritatea teritorială, "expunând pe deplin adevărata față a Statelor Unite ce subminează pacea și stabilitatea înStrâmtoarea Taiwan".

Taipei a acuzat China că a folosit drept pretext vizita lui Nancy Pelosi ca să se antrenezee pentru o invazie. Ca răspuns, Statele Unite și-au reafirmat angajamentul în regiune. Washington își va întări relațiile comerciale cu Taiwanul și va face noi treceri aeriene și maritime în strâmtoare, ca răspuns la acțiunile "provocatoare" ale Chinei, a anunțat vineri Kurt Campbell, coordonator al Casei Albe pentru Asia-Pacific, relatează La Libre Belgique, preluat de RADOR.

China consideră că Taiwanul, populat cu circa 23 de milioane de locuitori, este una din provinciile sale pe care ea nu a reușit s-o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez (1949).

Opus oricărei ințiative care să dea autorităților taiwaneze o legitimitate internațională, Beijingul se opune oricărui contact oficial între Taiwan și alte țări.

Oficiali americani merg frecvent pe insulă, dar China consideră că vizita lui Pelosi, una din cele mai înalte personalități americane, a fost o provocare majoră.

"Delegația se va întâlni cu înalte oficialități taiwaneze pentru a discuta despre relațiile dintre Statele Unite și Taiwan, despre chestiuni de securitate regională, despre comerț și investiții, despre schimbările climatice, a arătat Institutul american din Taiwan, ambasada de facto a Statelor Unite pe insulă.

Ministrul taiwanez al afacerilor externe a salutat această vizită.

"În vreme ce China continuă să sporească tensiunea în regiune, Congresul american a trimis din nou o delegație de nivel înalt în Taiwan, demonstrând astfel o prietenie care nu se sperie de amenințările Chinei și subliniază sprijinul hotărât al Statelor Unite față de Taiwan".