Beijingul reduce testarea PCR generalizată la scară mare, după o mobilizare istorică împotriva politicii "zero Covid".

China a anunțat miercuri o relaxare generală a regulilor sanitare contra Covid-19, renunțând la abordarea strictă față de virus după manifestații istorice de mânie în toată țara. Potrivit noilor recomandări prezentate de Comisia Națională de Sănătate (NHC) - care are valoare de minister, "persoanele infectate asimptomatice și cazurile ușoare care pot fi izolate la domiciliu, vor fi izolate astfel în general", relatează Le Figaro.

Este o schimbare radicală față de norma în vigoare de aproape trei ani, care cere ca orice caz pozitiv să fie dus într-un centru de carantină. Pe de altă parte, China "va reduce mai mult importanța testelor la acid nucleic și îi va reduce frecvența", în situația în care până acum cerea locuitorilor să se testeze de mai multe ori pe săptămână pentru a putea avea acces în orice loc public.

Se facilitează călătoriile între provincii 

Altă noutate anunțată miercuri: de acum înainte va fi posibil să călătorești dintr-o provincie chineză în alta fără să fii nevoit să prezinți un test PCR negativ făcut cu mai puțin de 48 de ore, iar la sosire nu va mai fi cerut niciun test.

Anunțul vine la câteva ore după publicarea oficială de noi cifre îngrijorătoare pentru a doua economie mondială: în noiembrie, exporturile și importurile Chinei s-au prăbușit sub efectul conjugat al politicii zero Covid și al cererii slabe.

Această relaxare națională a restricțiilor, care vine după relaxările anunțate în ultimele zile în mai multe orașe și provincii chineze, este decretată la zece zile după un val de manifestații. În circa zece orașe din țară, manifestanții, majoritatea tineri, și-au strigat saturația provocată de politica sanitară dură, unii cerând chiar plecarea președintelui Xi Jinping.

Sursa: RADOR