Europa avansează într-un context incert, în timp ce investitorii analizează cele mai recente noutăți despre taxele vamale, constată un articol publicat de „La Repubblica” (Italia) care analizează stadiul războiului economic sino-american.

Dacă, pe de o parte, piețele au salutat suspendarea temporară a tarifelor reciproce pentru smartphone-uri, computere și alte dispozitive electronice, pe de altă parte cântăresc, de asemenea, cuvintele președintelui Trump cu privire la timpul acordat. Sectorul auto este și el în așteptare, fiind avansată ideea că președintele american ar putea reduce unele dintre tarifele de 25% la mașini pentru a atenua impactul economic asupra sectorului.

De asemenea, astăzi trebuie urmărite și rezultatele trimestriale din SUA, cu cifre de la Bank of America și Citi Bank în calendar. Petrolul este în creștere, cu Brent-ul european peste 65 de dolari pe baril, după sesiunea agitată de luni și discuțiile dintre SUA și Iran din weekend, care au oferit o licărire de speranță pentru o posibilă atenuare a tensiunilor dintre cele două țări. Pe frontul valutar, dolarul rămâne sub presiune, euro este la 1,1348 dolari.

Între timp, China a ordonat companiilor sale aeriene să nu accepte achiziții suplimentare de avioane Boeing, ca parte a unui război comercial în care președintele american Donald Trump a impus tarife de până la 145% pentru toate mărfurile chinezești importate, relatează „Bloomberg”, citând surse apropiate dosarului. Beijingul a cerut, de asemenea, companiilor aeriene din țară să suspende orice achiziție de echipamente și componente aeronautice de la companiile din SUA”. Beijingul a anunțat deja taxe vamale în semn de represalii de 125% pentru produsele fabricate în SUA, pe lângă alte măsuri.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a exprimat „sprijinul deplin” al administrației americane pentru reformele economice implementate de președintele argentinian Javier Milei, care l-a primit luni la Casa Rosada din Buenos Aires. Trimisul lui Donald Trump a lăudat, de asemenea, acordul recent la care a ajuns guvernul condus de Milei cu FMI, care va permite țării să acceseze un total de 20 de miliarde de dolari în mai multe etape. Avem încredere deplină în conducerea președintelui Milei pentru a menține impulsul economic pozitiv, pe care îl trăiește Argentina”, a afirmat Bessent, potrivit unei declarații oficiale publicate de Departamentul Trezoreriei SUA.

„Am indicat Comisiei Europene calea de urmat, împărtășită de întregul sistem industrial, care ne-a cerut să continuăm și să perseverăm în negocierile și în dialogul cu Statele Unite, pentru a evita acea escaladare care ar provoca un război comercial devastator pentru toată lumea”, a declarat ministrul pentru Afaceri și Made in Italy, Adolfo Urso, intervievat de RTL 102.5 cu ocazia celei de-a doua Zile a Made in Italy care cade marți, data nașterii lui Leonardo da Vinci. Urso a subliniat necesitatea de a întreprinde calea reformelor pentru a face să fie din nou competitiv sistemul muncii și al întreprinderilor, dar și al Europei, care astăzi este și ea în urmă în dezvoltarea tehnologiei verzi. „Europa - a spus Urso - trebuie să se miște. Am cerut Europei să suspende regulile nebunești ale Green Deal, am cerut să simplificăm și să reducem birocrația printr-un proces șoc, care poate fi deja inclus în următorul pachet Omnibus și să continuăm negocierile cu Statele Unite având ca busola zero-taxe-zero”.

Sursa: Rador Radio România