Ambasadorul Chinei la Washington spune că SUA ar trebui să înceteze amenințările la adresa Coreei de Nord, în timp ce Kim Jong-un anunță că se apropie de deținerea armei nucleare și că vrea ”un echilibru de forțe” cu SUA.

Ambasadorul Chinei la Washington a cerut Statelor Unite să se abțină de la amenințări la adresa Coreei de Nord, care a lansat în urmă cu o zi o altă rachetă ce a survolat Japonia și a căzut în Oceanul Pacific, relatează Reuters, citat de Agerpres.

De altfel, Beijingul însuși a băgat Phenianul și Washingtonul în aceeași oală, catalogând drept ”iresponsabile” criticile americane.

''Sincer, cred că SUA ar trebui să facă mult mai mult acum, astfel încât să fie o cooperare internațională reală efectivă pe această problemă. Ar trebui să se abțină să mai formuleze alte amenințări. Ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a găsi modalități efective de reluare a dialogului și a negocierilor'', a afirmat ambasadorul Cui Tiankai.

Asta, în timp ce, liderul de la Phenian continuă, la rândul său, să amenințe SUA. Kim Jong-un a anunțat sâmbătă obiectivul este acela de a avea ”un echilibru de forțe” cu Statele Unite, relatează AFP, citat de News.ro. Liderul comunist a asigurat și că țara sa este aproape de a avea o armă nucleară.

”Scopul final este (...) să facem așa încât liderii americani nici măcar să nu îndrăznească să se mai gândească la o opțiune militară împotriva Republicii Populare Democratice Coreea”, a transmis dictatorul, care ignoră în continuare avertizările Consiliului de Securitate al ONU.

"Aceste acțiuni nu sunt doar o amenințare la adresa regiunii, ci a tuturor tuturor statelor membre ONU", i-a răspuns, ONU, liderului de la Phenian cu privire la ultimul tir de rachetă, pe care l-a tras vineri spre Japonia.

Cu toate acestea Kim exclude să-și întrerupă programele balistic și nuclear.

”Aproape ne-am atins scopul (arma nucleară). Ar trebui să le arărăm clar acestor mari puteri naționaliste cum și-a atins țara noastră obiectivul de a dispune de arma nucleară, iar asta în pofida sancțiunilor lor nelimitate și blocadei lor", a mai insistat Kim Jong-un.

Trump se pregătește de discuții

Răspunsul ambasadorului Chinei la Washington a venit după ce președintele Donald Trump a avertizat din nou Coreea de Nord și a asigurat-o că Statele Unite dispun de opțiuni militare puternice cu care să răspundă disprețului Phenianului la adresa vecinilor săi și comunității internaționale, mai scriu sursele citate.

"SUA și aliații noștri nu vom fi niciodată intimidați, ne vom apăra poporul, națiunile noastre și civilizația noastră de toți cei care îndrăznesc să ne amenințe modul de viață, și aici includ regimul din Coreea de Nord, care a demonstrat încă o dată un dispreț absolut față de vecinii săi și față de comunitatea globală", a spus Trump. 

Donald Trump urmează să discute săptămâna viitoare despre Coreea de Nord, cu omologii săi din Japonia și Coreea de Sud în cursul Adunării Generale a ONU de la New York.