Beijingul, Seulul și Tokyo au convenit marți să organizeze un summit al liderilor celor trei țări "cât mai curând posibil" pentru a liniști îngrijorările Chinei față de aprofundarea legăturilor de securitate dintre Japonia, Coreea de Sud și SUA.

China a declarat marți, după o rară întâlnire diplomatică trilaterală la Seul, că a convenit împreună cu Coreea de Sud și Japonia să organizeze un summit al liderilor celor trei țări "cât mai curând posibil", relatează France24.

Negocierile din capitala sud-coreeană, la care au participat miniștri adjuncți și miniștri asistenți, a fost percepută ca un mod de a liniști îngrijorările Beijingului față de aprofundarea legăturilor de securitate dintre Tokyo, Seul și Washington.

China a salutat "discuții aprofundate privind promovarea unei redemarări stabile a coperării trilaterale.

"S-a convenit că o cooperare între China, Japonia și Coreea de Sud este în interesul comun al celor trei părți", a declarat marți într-o conferință de presă Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomației chineze.

Cele trei țări au covenit să organizeze o reuniune a miniștrilor lor de extrene "în lunile următoare" și "să încurajeze ținerea unei reuniuni a liderilor cât mai curând posibil", a subliniat el.

Ultimul summit e acest fel s-a ținut în 2019 la Chengdu, în vestul Chinei. De atunci nu a mai fost organizat niciun summit, din cauza diferendelor diplomatice și istorice între Seul și Tokyo, legate parțial de colonizarea japoneză a peninslei coreene între 1910 și 1945.

"20% din populația mondială și 25% din PIB mondial"

La rândul lui, ministrul sud-coreean al afacerilor externe a declarat marți că diplomații celor trei țări au "convenmit să organizeze summitul trilateral cât mai curând posibil și să găzduiască o reuniune ministerială trilaterală pregătitoare".

Cooperarea dintre Coreea de Sud, China și Japonia "joacă un rol important nu numai în Asia de Nord-Est, ci și pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea lumii", a arătat într-un comunicat ministrul sud-coreean al afacerilor externe, Park Jin, înaintea întâlnirii.

El a mai subliniat ca celetreo țări reprezintă doar ele "20% din populația mondială și 25% din PIB mondial".

Față de Coreea de Nord, Coreea de Sud, condusă de președintele Yoon Suk-yeol, un conservator care susține fermitatea față de Phenian, și-a intensificat cooperarea militară cu Washingtonul. În același timp, s-a apropiat de Japonia, un alt aliat apropiat al Statelor Unite.

În august, la un summit la Camp David în apropiere de Washington ce îi reunea pe liderii japonez și sud-coreen alături de președintele american Joe Biden, Yoon Suk-yeol a estimat ca intâlnirea deschide un "nou capitol" în relațiile dintre cele trei țări.Beijingul a criticat un comunicat publicat în timpul acestei întâlniri, în care cei trei aliați criticau "comportamentul agresiv" al Chinei în Marea Chinei de Sud.

Primul partener comercial al Seulului, Beijigul este și principalul sprijinitor diplomatic al Coreii de Nord.Tokyo, Seul și Washington organizeză regulat exerciții militare comune, provocând furia Phenianului. China, la rândul ei, a trimis la începutul lui septembrie inalți oficiali politici să asiste în capitala nord-coreeană la o defilare militară.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA