Semnele de liniștire nu au durat prea mult: abia s-a întors secretarul de stat american dintr-o încurajantă călătorie la Beijing, că președintele american, Joe Biden, l-a comparat pe omologul lui chinez cu un "dictator".

Referindu-se la un episod recent în timpul căruia Statele Unite au distrus un balon chinezesc care, după părerea lor, le spiona teritoriul, Joe Biden a spus că "motivul pentru care (președintele chinez) s-a enervat atât de tare când am doborât acest balon plin de material de spionaj este că el nu știa că (acest aparat) se găsea acolo", scrie La Libre Blgique.

El a vorbit la o reccepție în California cu donatorii Partidului Democrat, în prezența jurnaliștilor. "Este foarte jenant pentru dictatori când nu știu ce se petrece", a continuat el, adăugând: "Când (balonul) a fost doborât, (Xi Jinping) a fost foarte jenat și chiar a negat că (dispozitivul zburător) se găsea acolo".

Afirmații la care China nu a pierdut ocazia să răspundă miercuri. Beijingul a criticat remarca "absurdă" a președintelui american, Joe Biden. "Această remarcă a părții americane este cu adevărat absurdă, foarte iresponsabilă și nu reflectă realitatea", a arătat în fața presei o purtătoare de cuvânt a diplomației chineze, Mao Ning, căreia i s-a pus o întrebare pe acest subiect. "Este deschis o provocare politică", a criticat ea.

Aceste declarații intervin când secretarul de stat Antony Blinken și-a încheiat luni o vizită de două zile la Beijing, prima a unui șef al diplomației americane în aproape cinci ani. Întâlnirea lui cu Xi Jinping a fost salutată de cele două țări ca o reușită după luni de tensiuni, în ciuda persistenței unor dezacorduri profunde.

"Treabă bună a lui Blinken la Beijng", dar... Tot referitor la Xi Jinping, Joe Biden a mai declarat: "Suntem într-o situație în care el vrea din nou să stabilească o relație".

Președintele american a estimat apoi că Blinken a făcut "treabă bună" în China, dar a explicat că "va fi nevoie de timp" pentru a liniști relația foarte tensionată dintre cele două mari puteri. "Și de altfel, vă promit, nu vă faceți griji în legătură cu China. (...) China are adevărate dificultăți economice", a mai spus democratul de 80 de ani, aflat în campanie pentru realegerea sa.

Rivalitatea în toate domeniile dintre China și Statele Unite s-a trasformat în criză diplomatică deschisă odată cu episodul balonului zburător din februarie.

Președintele american s-a referit la un alt punct de fricțiune cu China: summitul în cursul căruia liderii din Australia, India, Japonia și Statele Unite - cunoscute sub numele de "Quad" - au adresat, în luna mai, critici abia voalate față de politica Beijingului în Asia-Pacific, pe care o consideră o sursă de instabilitate.

Cele patru țări "lucrează mână în mână în Marea Chinei de Sud și în Oceanul Indian", a declarat Biden, potrivit căruia această demonstrație de unitate între cele patru țări este ceea ce l-a "contrariat cu adevărat" pe președintele chinez.

Nu e prima dată când Joe Biden face declarații marcante la recepții de strângere de fonduri, evenimente restrânse în timpul cărora camerele de luat vederi, microfoanele și aparatele de fotografiat sunt excluse - jurnaliștii prezenți pot totuși să asculte discursurile introductive ale președintelui și să le transcrie.

Cu ocazia unui eveniment de acest gen, în octombrie 2022, Joe Biden s-a referit de exemplu la o "apocalipsă" nucleară declanșată de Rusia.

Kremlinul ironizeză "contradicțiile" diplomației americane

Kremlinul a ironizat miercuri "contradicțiile" din politica externă a Statelor Unite după ce președintele american, Joe Biden, l-a numit pe omologul lui chinez, Xi Jinping, "dictator", într-un moment în care relațiile dintre Washington și Beijing păreau să se liniștească puțin.

"E vorba de semnale foarte contradictorii în politica externă americană, ceea ce reprezintă un mare factor de imprevizibilitate", a declarat presei purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Sursa: RADOR