În prima zi a manevrelor militare care durează până luni, Taipei a afirmat că a detectat cel puțin nouă nave de război și 71 de avioane militare.

Exercițiile militare începute sâmbătă de China în strâmtoarea Taiwan urmăresc o "încercuire totală" a insulei, potrivit televiziunii de stat chineze, notează Le Figaro. "Exercițiul de astăzi se concentrează pe capacitatea de a prelua controlul asupra mării, spațiului aerian și informației [...] pentru a crea o descurajare și o încercuire totală" a Taiwanului, a precizat CCTV. Localizarea exactă a acestor operațiuni nu este cunoscută.

Partea cea mai strâmtă a strâmtorii Taiwan între coasta chineză și insulă are circa 130 de kilometri. Potrivit CCTV, distrugătoare, vedete rapide lansatoare de rachete, avioane de vânătoare, de aprovizionare și instalații de bruiaj sunt mobilizate pentru aceste exerciții.

Partidul Comunist Chinez "a creat deliberat o tensiune în strâmtoarea Taiwan (...) ceea ce are un impact negativ asupra securității și dezvoltarii economice a comunității internaționale", a arătat ministerul, precizând că numarul de nave de război detectate în jurul insulei la ora locală 16:00 (08:00 GMT) se ridica la 9 și cel al avioanelor de vânătoare la 71. 

Exerciții de tir cu muniție adevărată 

Armata chineză a lansat sâmbătă trei zile de exerciții militare în strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor cu insula. Aceste manevre "servesc drept avertisment serios contra înțelegerii între forțele separatiste care urmăresc 'independența Taiwanului' și forțele externe, ca și activitățile lor provocatoare", a avertizat într-un comunicat un purtător de cuvânt al armatei chineze, Shi Yi.

Exerciții de tragere cu muniție adevărată vor avea loc luni în strâmtoarea Taiwan în proximitatea coastelor Fujian (est), provincia de vizavi de insulă, au mai arătat autoritățile maritime locale. Taipeiul a estimat că aceste manevre amenință "stabilitatea și securitatea" în regiunea Asia-Pacific.

Aceste anunțuri vin după vizita din această saptămână a președintei taiwaneze, Tsai Ing-wen, în Statele Unite, unde s-a întâlnit miercuri cu Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților și al treilea personaj din statul american. După această vizită, Beijingul a promis măsuri ferme și energice" drept represalii. China privește cu nemulțumire apropierea din ultimii ani dintre autoritățile taiwaneze și Statele Unite, care, în ciuda absenței oricăror relații oficiale, dau insulei un sprijin militar substanțial.

Statele Unite au cerut sâmbătă Chinei sa dea dovadă de reținere, subliniind că Washingtonul este gata să-și respecte angajamentele în materie de securitate în Asia. Canalele noastre de comunicații cu Republica Populară Chineză rămân deschise și noi am făcut tot timpul apel la reținere și să nu se modifice statu quo-ul", a declarat un purtător de cuvânt al departamenului de stat. Suntem încrezători în faptul că avem resurse și capacități suficiente în regiune pentru a asigura pacea și stabilitatea", a mai spus purtătorul de cuvânt, adăugând că Statele Unite urmăresc "îndeaproape acțiunile Chinei". 

Presiunea asupra Taiwanului se accentuează 

China consideră Taiwanul (23 de milioane de locuitori) drept una din provinciile sale pe care nu a reușit încă s-o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez, în 1949. Statele Unite au recunoscut Republica Populară Chineză în 1979 și nu trebuie, teoretic, să aibă niciun contact oficial cu Republica China (Taiwan), în virtutea "principiului unei singure Chine" susținut de Beijing.

De joi, Beijingul și-a acentuat presiunea militară asupra Taiwanului, prin trimiterea de nave de război pentru patrulări excepționale. Vineri, jurnaliști ai AFP la Pingtan au văzut o navă militară și cel puțin două elicoptere militare tranzitând prin strâmtoarea Taiwan. Totuși nu era clar dacă aceste mișcări reprezentau o creștere a numărului obișnuit de patrule chineze în zonă.

În august, Beijingul a lansat manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului când democrata Nancy Pelosi, care l-a precedat pe Kevin McCarthy în funcție, a mers pe insulă. Aceste manevre militare au loc după o vizită de stat în China a lui Emmanuel Macron, în timpul căreia problema Taiwanului a fost ridicată în discuția cu președintele chinez, Xi Jinping. "Discuția a fost densă și sinceră" pe această temă, a arătat Palatul Élysée vineri.

"Oricine crede despre China că va face compromisuri privind Taiwanul își face iluzii", i-a spus joi Xi Jinping președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia unei întâlniri la Beijing, potrivit afirmațiilor relatate de diplomația chineză.

Sursa: RADOR