Fostul ministru chinez de externe Qin Gang, eliberat brusc din funcție anul trecut și care nu a fost văzut în public de luni de zile, a "demisionat" din postul său de deputat, potrivit agenției oficiale de presă Xinhua.

Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, considerat un apropiat al președintelui Xi Jinping, a preluat conducerea Ministerului de Externe în decembrie 2022.

El a fost eliberat din funcție șapte luni mai târziu, o decizie surpriză pentru care autoritățile nu au dat nicio justificare.Qin Gang și-a păstrat, însă, titlul de reprezentant în Parlament, un organism sub controlul Partidului Comunist de guvernământ, notează AFP, preluată de Agerpres.

"Demisia lui Qin Gang a fost acceptată", a raportat marți laconic agenția oficială de știri Xinhua.Acest anunț a fost făcut înainte de începerea săptămâna viitoare, la Beijing, a ședinței anuale a Parlamentului chinez, care reunește aproximativ 3.000 de deputați ai Congresului Național al Poporului.

Wang Yi, care înainte de Qin Gang a fost ministru de externe al Chinei, a revenit în această funcție după înlăturarea celui din urmă.Wang Yi, de altfel cel mai înalt responsabil al relațiilor diplomatice ale Partidului Comunist Chinez, este ca atare adevăratul șef al diplomației chineze.