Xi Jinping laudă relația dintre China și Rusia și afirmă că "mai sunt realizări mari de făcut". Pe de altă parte, Beijingul discută cu Washingtonul despre războiul din Ucraina.

Poziția liderului chinez față de invadarea Ucrainei a fost întotdeauna ambiguă, deși s-a opus sancțiunilor împotriva Moscovei pentru că "nu rezolvă problemele", notează El Periodico.

Marți, președintele chinez Xi Jinping a subliniat într-un mesaj scris că prietenia dintre China și Rusia are "vaste perspective largi" și că mai sunt "realizări mari de făcut".

Într-o scurtă scrisoare pentru a marca cea de-a 65-a aniversare de la înființarea Asociației de Prietenie Beijing-Moscova, Xi a mai spus că organizația a adus "contribuții importante la promovarea înțelegerii și încrederii reciproce între cele două popoare".

"Prietenia dintre China și Rusia are vaste perspective și mai sunt mari realizări de făcut", a indicat el, potrivit presei locale.

Pe 4 februarie, Xi și omologul său rus, Vladimir Putin, și-au întărit legăturile la puțin timp înainte de izbucnirea războiului în Ucraina, cu privire la care Beijingul și-a menținut o poziție ambiguă, cerând "respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor", inclusiv a Ucrainei, și "atenție față de preocupările legitime ale tuturor țărilor", referindu-se la Rusia.

China nu a susținut în mod explicit Rusia, dar s-a opus sancțiunilor împotriva Moscovei pentru că acestea "nu rezolvă problemele" și, în ultima Adunare Generală a ONU, a evitat să critice mobilizarea sau apelul la referendum privind anexarea teritoriilor ucrainene la Rusia, infirmând existența unei distanțe între Beijing și Moscova, așa cum voiau unii să creadă.

În timpul unei întâlniri din Uzbekistan de luna trecută, Putin a apreciat faptul că Beijingul a menținut întotdeauna "o poziție echilibrată" față de Ucraina, admițând în același timp "întrebări și îngrijorări" din partea Chinei.

Totuși, Xi i-a cerut lui Putin "să conducă împreună o lume în schimbare și să susțină interesele țărilor în curs de dezvoltare".

Luna viitoare, orașul indonezian Bali va găzdui summitul G20 (Germania, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, SUA, Franța, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Statele Unite ale Americii Regatul Unit, Africa de Sud, Turcia și Uniunea Europeană), la care vor fi prezenți Putin și Xi, a anunțat, în luna august, președintele indonezian Joko Widodo.

Convorbire telefonică între Beijing-Washington despre războiul din Ucraina

În același timp, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omologul său chinez Wang Yi au discutat despre rivalitatea dintre cele două țări ale lor și războiul din Ucraina în timpul unui apel telefonic, duminică, a declarat Departamentul de stat.

"Secretarul de stat a discutat despre necesitatea de a menține deschise liniile de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația" dintre Statele Unite și China, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

Divergențele dintre cele două superputeri nu lipsesc: Taiwan, Marea Chinei, drepturile omului în Xinjiang (nord-vest), rivalitatea tehnologică, războiul comercial, notează Le Vif.

Discuția s-a concentrat și pe conflictul din Ucraina și "amenințările pe care Rusia le prezintă la adresa securității globale și a stabilității economice", a precizat el într-un comunicat.

Beijingul nu informase imediat despre această convorbire telefonică.

China, oficial neutră în conflictul ucrainean, este uneori considerată prea conciliantă cu Moscova de către occidentali.

Această conversație dintre oficialii chinezi și americani are loc la câteva zile după aceea dintre Wang Yi și omologul său rus. "China este dispusă să aprofundeze schimburile cu Rusia la toate nivelurile", l-a asigurat joia trecută Wang pe Serghei Lavrov.h

Sursa: RADOR