China impune, începând de sâmbătă, tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari, ca reacție la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze.

Ministerul chinez de Finanțe a informat în data de 13 mai că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind între 5% și 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane. Noile măsuri ale Beijingului vor viza în special produsele cosmetice, articolele de bucătărie sau sport, dar și prezervativele sau jucăriile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.

Măsura autorităților chineze vine după ce, la începutul lunii mai, președintele american Donald Trump a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari. Tot atunci, Trump a avertizat Beijingul să nu reacționeze la ultimele tarife vamale impuse de SUA, subliniind că escaladarea războiului comercial între Beijing și Washington "nu ar face decât să înrăutățească lucrurile".

SUA sunt interesate de o reducere a uriașului lor deficit comercial față de China (378 miliarde de dolari în 2018), 'modificări structurale', precum încetarea transferurilor forțate de tehnologie, protecția drepturilor de proprietate intelectuală și renunțarea la subvenționarea companiilor de stat chineze.

Analiștii se întreabă acum până unde ar putea merge acest război comercial? Un fost vice-ministru al Comerțului a avertizat că există pericolul unui război comercial care ar putea dura "peste 30 de ani și chiar 50 de ani". Beijingul a lăsat să se înțeleagă zilele trecute că ar putea limita exporturile de metale rare, indispensabile pentru numeroase Industrii de vârf din SUA. Oprirea exporturilor de metale rare spre SUA ar putea da Beijingului un atu suplimentar în cursul negocierilor comerciale, deoarece China furnizează SUA aproximativ 80% din necesarul de metale rare.