Ministrul chinez de externe Qin Gang, care nu a mai fost văzut în public de o lună, a fost destituit din funcție, informează marți media chineze, preluate de agențiile de presă internaționale.

Qin Gang, în funcție din decembrie 2022, este înlocuit de predecesorul său Wang Yi, scrie agenția de știri Xinhua, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit CCTV, preluată de dpa, Qin Gang a fost destituit în urma unui vot din cadrul Comitetului permanent al Congresului național al poporului.

Niciun motiv al demiterii nu a fost furnizat de Xinhua, care informează și în privința altor numiri, precum cea a lui Pan Gongsheng, un economist de profesie, în fruntea băncii centrale.

În funcție din decembrie, Qin Gang, care de obicei are o agendă foarte încărcată, nu a mai fost văzut în public de la 25 iunie, când a avut o întrevedere cu omologul său vietnamez la Beijing.

De atunci, el a lipsit la mai multe reuniuni diplomatice, între care cea a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din Indonezia, de la începutul lui iulie.

O absență care a generat numeroase zvonuri pe rețelele sociale, a alimentat discuțiile în spațiul public și a accentuat presiunea asupra autorităților, care au evitat numeroase întrebări pe această temă, comentează AFP.