"China nu a oferit niciodată niciun sprijin material Rusiei în războiul împotriva Ucrainei", a declarat ministrul apărării Wei Fenghe, vorbind la summitul pentru securitate Shangri-La Dialogue din Singapore.

Beijingul a susținut discuțiile de pace și s-a opus furnizării de arme, a mai spus el, citat de Rai News.

Wei Fenghe a exclus că relația gigantului asiatic cu Rusia este o "alianță", numind Moscova un "partener important" și dând dovadă de deplin scepticism cu privire la eficacitatea sancțiunilor.

"Care este cauza principală a crizei? Cine este creierul? Cine pierde cel mai mult? Și cine poate câștiga cel mai mult? Cine promovează pacea și cine pune paie pe foc? Cred că știm cu toții răspunsurile", a continuat ministrul chinez.

Un conflict sau un război "sunt ultimul lucru pe care China și-ar dori să-l vadă în Ucraina. În același timp, nu credem că presiunea maximă sau sancțiunile pot rezolva problema", a adăugat Wei, menționând că, dimpotrivă, ar putea "să provoace și mai multe tensiuni și să agraveze ulterior problema". Beijingul, care "a sprijinit întotdeauna" dialogul dintre Rusia și Ucraina, speră că SUA și NATO vor purta discuții cu Moscova "pentru a crea condițiile pentru o încetare mai rapidă a focului", a observat ministrul.

"Relația dintre China și Rusia se dezvoltă pe calea corectă. Este un partener important, nu un aliat, iar relația noastră, care va continua să crească, nu este îndreptată împotriva terților", a spus Wei în timpul discursului său la Shangri - La Dialogue, cel mai important forum pe teme de apărare din Asia-Pacific.

Cu declarațiile sale, Wei a înmuiat oarecum tonurile folosite între cele două țări cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei, când președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, au semnat la Beijing, la începutul lunii februarie, o declarație pentru a duce relația la cel mai înalt nivel din ultimii 70 de ani, anunțând un parteneriat "nelimitat" cu planuri de creștere a comerțului bilateral la 250 de miliarde de dolari până în 2024.

În această optică, în urmă cu câteva zile a fost inaugurat primul pod de autostradă între Rusia și China. Un proiect conceput în 2014, când invazia Crimeii a îndepărtat Moscova de Occident. Construit între 2016 și 2019, a fost deschis abia acum din cauza întârzierilor legate de Covid-19 și, din cauza strategiei Chinei "zero-Covid", este limitat numai pentru transportul de marfă pentru moment.

Podul leagă orașele Blagoveshchensk și Heihe. Transportul între orașele de frontieră cu legături economice strânse a fost asigurat până în prezent de bărci fluviale, hovercrafts și poduri plutitoare.

Ministrul transporturilor de la Moscova, Vitali Saveliev, a declarat că deschiderea podului ar trebui să dezvolte comerțul bilateral dintre Rusia și China la un milion de tone de mărfuri pe an. Între timp, restricțiile chineze legate de Covid-19 prevăd limitări ale traficului de pasageri pe podul Blagoveshchensk-Heihe.

 Sursa: RADOR