Bejingul a decis închiderea Consulatului SUA din Chengdu, după ce Washingtonul a luat o măsură similară în cazul Consulatului Chinei de la Houston.

Ministerul chinez de externe a precizat că decizia este ”un răspuns legitim și necesar la comportamentul nerezonabil al SUA”.

Decizia Beijingului de a închide Consulatul american din Chengdu, un oraș în sud-vestul  Chinei, adâncește deterioratea relațiilor dintre cele mai importante economii mondiale, care în ultima perioadă s-au ”ciocnit” în privința comerțului, tehnologiei, gestionarea pandemiei de Sars-CoV-2 și a influenței globale. 

Beijingul nu a precizat dacă există acuzații la adresa misiunii americane la Chengdu. "Responsabilitatea revine în întregime Statelor Unite", au precizat chinezii, îndemnându-i din nou pe americani să revină asupra deciziei de închidere a Consulatului de la Houston,  creând astfel condițiile pentru o revenire la normal a relațiilor bilaterale, relatează FAZ.

Administrația de la Washington le-a dat diplomaților chinezi din Houston un interval de 72 de ore pentru a-și face bagajele, termenul expirând vineri. Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a afirmat despre acest consulat chinez că este o "placă turnantă pentru spionaj și furt de proprietate intelectuală".