China a raportat marți primul caz din lume de gripă aviară cu tulpina H10N3 la om, o patologie care afectează de obicei păsările, însă autoritățile oferă asigurări că riscul unei epidemii este ''extrem de mic'', informează AFP, potrivit Agerpres.

Pacientul, în vârstă de 41 de ani, din orașul Zhenjiang (est), a fost spitalizat pe 28 aprilie după ce a prezentat febră. O lună mai târziu, medicii au ajuns la concluzia că a fost infectat cu gripă aviară, a precizat Ministerul Sănătății.

''Riscul de răspândire la scară largă (la oameni) este extrem de scăzut'', a subliniat instituția într-un comunicat, precizând că bolnavul ar putea fi externat în curând.

Autoritățile sanitare din provincia Jiangsu au testat toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavul și nu au descoperit nicio persoană infectată cu virusul până în acest moment. Nu a fost făcută nicio precizare cu privire la circumstanțele contaminării.

Ministerul Sănătății a indicat că H10N3 nu avea ''capacitatea de a infecta oamenii'' și este oricum ''slab patogen'' la păsări, altfel spus, puțin susceptibil să declanșeze boala.

Niciun alt caz de H10N3 la om nu a fost raportat altundeva în lume până în prezent, potrivit unui comunicat ministerial.

Mai multe tulpini ale virusului care declanșează gripa aviară au fost descoperite la animale în China, dar epidemiile masive în rândul oamenilor sunt rare.

Alte două tulpini de gripă aviară, H5N1 (în perioada 2003-2011), apoi H7N9 (după 2013), au declanșat contaminări în Asia prin contact direct cu păsări de curte infectate. Dar cazurile de transmitere interumană rămân foarte rare.

Varianta H7N9 a infectat 1.668 persoane și a dus la 616 decese din 2013, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.