China ripostează la taxele vamale impuse de Trump prin taxe mai mari asupra importurilor americane

Cele două mari economii la nivel mondial nu au ajuns la un acord pentru a preveni majorarea taxelor vamale americane, intrate în vigoare după miezul nopții. Beijingul a ripostat imediat, scrie „The Washington Post” (SUA).
China a ripostat imediat în urma majorării taxelor vamale impuse de președintele american, Donald Trump, asupra importurilor chineze prin impozitarea lor suplimentară – o reglementare care ar urma să intre în vigoare începând de luni. Potrivit unui anunț al guvernului chinez, printre aceste măsuri se numără majorarea cu 15% a taxelor vamale pentru importurile americane de cărbune și de gaz lichefiat (LNG), o serie de noi restricții legate de export și o anchetă legată de Google.
Organul de reglementare a taxelor vamale din China a anunțat taxe de 15% în privința importurilor de cărbune și de gaz lichefiat, precum și o majorare de 10% asupra importurilor de țiței, de aparatură agricolă și o serie de vehicule. Ministerul chinez al Comerțului a anunțat și o serie de restricții asupra unor materiale precum wolframul, folosit în aparatura de mare precizie, precum și sancționarea a două companii americane.
Taxele SUA survin în urma deciziei de luni a Casei Albe, legate de amânarea unor taxe vamale impuse Mexicului și Canadei, după ce ambele țări s-au angajat să-și întărească securitatea frontierelor. Multe produse chinezești fac deja obiectul unor taxe vamale, iar noile măsuri nu fac decât să le majoreze.
Trump a acuzat China că permite traficului de fentamil în Statele Unite, iar un ordin vizând impunerea unor asemenea taxe a fost emis în cursul zilei de sâmbătă.
Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze din Washington a calificat decizia Beijingului drept măsuri necesare, „complet justificate și de bun simț”, iar Ministerul Comerțului a calificat măsurile lui Trump drept „răuvoitoare prin însăși natura lor”.
Pentru China, noul război comercial survine într-un moment dificil, când economia se confruntă cu o stagnare și cu o criză imobiliară. Exporturile chineze, care atinseseră un nivel-record în luna decembrie, reprezintă unul dintre puținele elemente încurajatoare.
Henry Gao, un expert în comerț de la Universitatea de Management din Singapore, afirmă că, probabil, problemele economice ale Chinei influențează și riposta guvernului.
„Nu știu dacă ei vor putea să-și continue acest joc din cauză că, în prezent, economia nu o duce prea bine”, a spus el.
În ultimele săptămâni, Trump și-a mai exprimat și dorința de a evita un război comercial cu China. Într-un interviu acordat canalului Fox News spre sfârșitul lunii ianuarie, el a spus că „mai degrabă” nu ar impune asemenea taxe, care, în opinia sa, ar avea o „foarte mare putere asupra Chinei”. Luni, Trump le-a declarat reporterilor că, „în următoarele 24 de ore, va discuta, probabil, cu China”.
Măsurile de ripostă ale Chinei „caută să se ajungă la o oarecare detensionare a situației", care ar putea deveni „o miză în viitoarele negocieri", a declarat Qiu Huafei, profesor de relații internaționale la Universitatea Tomgji din Shanghai.
„China se teme că o dezvăluire prea timpurie a slăbiciunii sale nu ar duce decât la noi amenințări din partea lui Trump or, China nu dorește așa ceva”, a mai adăugat Qiu.
Nu este prima oară când Trump apelează la taxe vamale ca armă la adresa Chinei.
Potrivit experților, China dispune de mai multe pârghii prin care să răspundă acestui nou război comercial cu Trump.
În ultimele luni, Beijingul a pus deja la punct o serie de măsuri agresive de ripostă, incluzând controlul exporturilor, sancțiuni și anchete antitrust în privința unor companii și linii de aprovizionare americane. Noua anchetă legată de Google și restricționarea exporturilor sunt exemple al acestor pârghii.
Gao, de la Universitatea de Management din Sigapore, a estimat chiar și un succes al Chinei în privința acestor tensiuni. Amenințările lui Trump pe tema majorării taxelor vamale și asupra altor țări, precum Mexicul și Canada, îi permite Chinei să să se arate drept o putere economică mondială mai stabilă și mai responsabilă”, spune el. Asta se potrivește de minune tentativelor prin care Beijingul dorește să fie considerat drept lider pe plan internațional, având în vedere că Trump impune o politică externă mai izolaționistă.
Gao spune că amenințările lui Trump pe tema taxelor vamale „subminează masiv autoritatea morală a SUA și, în același timp, subminează și capacitatea SUA de a se ralia oricăror acțiuni sau presiuni împotriva Chinei”.
Foarte probabil, s-ar putea ca, după intrarea în vigoare a taxelor vamale, consumatorii și firmele de afaceri să nu se confrunte cu prețuri mai mari în materie de aparatură electronică, încălțămite și multe alte produse.
Jay Foreman, director executiv la Basic Fun, o companie de jucării produse în China, afirmă că, pentru firma sa, noile taxe vor însemna profituri mai mici și prețuri mai mari pentru clienți.
Dar el spune că speră ca Statele Unite și China să ajungă la masa negocierilor.
„Pentru președintele Trump și pentru Xi, e vorba despre un acord foarte important”, afirmă el, referindu-se la liderul chinez. Eu cred că, în curând, ei vor ajunge la asta”.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii