Forțele armate ale Chinei, Iranului, Rusiei și altor țări desfășoară, între 15 și 19 martie, exerciții navale comune, denumite "Security Bond-2023", în Golful Oman, scrie publicația italiană Il Messaggero.

Este vorba despre operațiuni care au avut deja loc în China, Iran și Rusia, în 2019 și 2022, potrivit unui comunicat al Ministerului apărării de la Beijing.

Acțiunea se bazează pe exerciții navale comune desfășurate deja de cele trei țări, în 2019 și 2022, se arată în comunicat.

În februarie, publicația germană Der Spiegel cita surs, potrivit cărora China intenționează să furnizeze drone kamikaze armatei Rusiei. Potrivit revistei germane, aproximativ o sută de drone ar trebui să fie trimise în Rusia încă de la începutul lunii aprilie.

Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat anterior că Washingtonul "a avertizat foarte clar" China cu privire la consecințele acordării de sprijin militar Rusiei.

După Statele Unite, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea asupra faptului că Republica Populară Chineză ar putea furniza arme Rusiei, pentru a o ajuta să-și continue războiul împotriva Ucrainei.

Potrivit documentului, Marina Militară a Chinei va fi reprezentată de distrugătorul de rachete Nanning. "În general, va participa la operațiuni de căutare aeriană, salvare pe mare, exerciții de antrenament pentru parade navale și alte sarcini în cadrul exercițiilor", se arată în comunicat.

Ultima dată când personalul militar din cele trei țări și-a unit forțele pentru exerciții comune a fost în cadrul misiunii Vostok-2022, pe care Rusia a desfășurat-o între 1 și 7 septembrie 2022, la care au participat militari din China, India, Belarus, Armenia, Kazahstan, Mongolia, Tadjikistan, Azerbaidjan, Algeria și alte state.

Faza activă a exercițiilor de război a fost monitorizată de delegații militare de nivel înalt din Armenia, Bangladesh, Belarus, Venezuela, Iran, Kârgâzstan, Mongolia, Emiratele Arabe Unite și Pakistan. Operațiunile defensive și ofensive au fost practicate pe terenurile de antrenament din Regiunea Militară de Est, precum și în Marea Ohotsk și Marea Japoniei.

Sursa: RADOR