China și Statele Unite au convenit să "colaboreze pentru ca COP28 să fie un succes", înaintea unei vizite așteptate săptămâna viitoare a președintelui chinez Xi Jinping, scrie Le Figaro.

Guvernul chinez a salutat joi "rezultatele pozitive" ale discuțiilor pe tema climei purtate în ultimele zile cu Statele Unite în California, în pregătirea conferinței ONU privind clima, COP28 de la Dubai. Reprezentantul american pentru climă, John Kerry, l-a primit pe omologul său chinez, Xie Zhenhua, lângă Palm Springs. Discuțiile dintre cei doi bărbați s-au încheiat "cu succes" miercuri, a declarat Ministerul chinez al Mediului într-un comunicat.

Cele două țări, care sunt cei mai mari emițători de CO2 din lume, "au desfășurat un schimb de opinii cuprinzător și aprofundat și au obținut rezultate pozitive în ceea ce privește dezvoltarea cooperării și acțiunilor bilaterale în materie de schimbări climatice".

De asemenea, China și Statele Unite au convenit să "colaboreze pentru ca COP28 să fie un succes", potrivit comunicatului de presă. Discuțiile au avut loc înaintea unei vizite așteptate săptămâna viitoare a președintelui chinez Xi Jinping în Statele Unite, pe fondul rivalității tot mai mari dintre primele două puteri economice mondiale.

Șeful statului chinez este așteptat să se întâlnească cu omologul sau Joe Biden pe 15 noiembrie la San Francisco pentru primul summit între cele doua puteri după un an, a aflat AFP de la surse apropiate subiectului. Întâlnirea va avea loc în marja unui summit de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), cu Statele Unite participând la summit ca gazdă și China ca membru.

Relațiile dintre Washington și Beijing au atins unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii ani în multe aspecte, inclusiv controlul exporturilor, drepturile omului și securitatea națională.

Dar cele două țări par dornice să reînnoiască dialogul, Washingtonul trimițând mai mulți oficiali de rang înalt la Beijing în acest an și reluând discuțiile lor, în special despre climă și arsenalul lor nuclear. China este pregătită să poarte negocieri cu Statele Unite la "toate nivelurile", a declarat miercuri vicepreședintele chinez Han Zheng.

"Avem o mie de motive pentru a îmbunătăți relațiile dintre China și Statele Unite, dar niciunul pentru a le strica", a mai asigurat Xi Jinping luna trecută. Aproape 200 de țări se vor întâlni la Dubai pentru COP28 din 30 noiembrie, la sfârșitul unui an 2023 marcat de creșteri record ale temperaturii, o creștere a incendiilor și dezastrelor naturale care provoacă îngrijorare în întreaga lume.

Statele Unite și China împreună sunt responsabile pentru aproape jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră. Una dintre principalele provocări ale summitului de la Dubai va fi definirea contururilor unui așa-numit fond "pierderi și daune", adoptat în principiu la COP27 și care ar trebui să compenseze cele mai sărace țări pentru consecințele schimbărilor climatice.

Administrația președintelui american Joe Biden nu se opune acestui fond, ci solicită ca China să contribuie la el alături de țările dezvoltate. Beijingul, care apare adesea drept purtătorul de cuvânt al țărilor emergente, consideră că acestea din urmă nu ar trebui să fie supuse unor constrângeri care nu au fost niciodată impuse occidentalilor în faza lor de dezvoltare.

Gigantul asiatic a dezvăluit marți un plan de control al emisiilor de metan, dar fără a stabili obiective de reducere cuantificate.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA