China și Arabia Saudită au semnat contracte de miliarde de euro
O serie de contracte în valoare de aproape 28 de miliarde de euro în domeniile energiei și petrochimiei au fost semnate joi între China și Arabia Saudită, în timpul vizitei lui Xi Jinping la Riad, potrivit France24.
China își întărește legăturile economice cu Arabia Saudită. Contracte în valoare de miliarde de euro au fost semnate joi, 8 decembrie, între cele două țari, la Riad, în a doua zi a vizitei președintelui chinez, Xi Jinping, în această monarhie producătoare de petrol din Golf.
Această vizită de trei zile cu mize mari geopolitice a fost criticată de Statele Unite, partener tradițional al regatului saudit, care a început în ultimii ani să-și lărgească relațiile economice și politice.
Seria de acorduri, în număr de circa 20, cu o valoare de peste 110 miliarde de riali saudiți (27,8 miliarde de euro), a început să fie semnată în cursul zilei, potrivit media saudite de stat.
Ajuns miercuri la Riad, președintele chinez a stat de vorbă cu prințul moștenitor și conducător de facto al Arabiei Saudite, Mohammed ben Salman, la palatul regal din Riad. El s-a întâlnit și cu regele Salman, în vârstă de 86 de ani și bolnav.
"Sunt foarte fericit să vizitez din nou Arabia Saudită după șase ani", a spus Xi Jinping, aflat la conducerea celei de-a doua economii mondiale, în declarațiile preluate de canalul televiziunii publice chineze CCTV.
Potrivit lui, China consideră regatul saudit o forță importantă într-o lume multipolară" și "dă o mare importanță dezvoltării unui parteneriat strategic global" cu această țară.
China, primul importator de țiței din Arabia Saudită Xi Jinping și prințul moștenitor au asistat la semnarea unor acorduri energetice privind hidrogenul, ca și a unui altuia care urmărește să coordoneze programul saudit de diversificare economică cu inițiativa chineză a "noilor drumuri ale mătăsii", potrivit agenției saudite oficiale SPA.
Acordurile semnate acoperă și un proiect petrochimic, dezvoltarea de locuințe și predarea limbii chineze, a adăugat SPA.
Vineri, președintele chinez va participa la două summituri distincte, unul cu liderii celor șase state din Consiliul de Cooperare al Golfului bogate în hidrocarburi (CCG-Arabia Saudită, Qatar, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Oman) și celălalt cu numeroși lideri arabi dintre care cei ai CCG.
La primul summit sino-arab sunt așteptați șefii de stat din Egipt și Tunisia și prim-miniștrii din Irak și din Maroc.
China este primul importator de țiței din Arabia Saudită și regatul saudit este primul exportator de aur negru.
Dar prințul Mohammed vede China și ca un partener potențial în cadrul ambițiosului său program de reforme urmărind să reducă dependența regatului de petrol.
Companiile chineze ar putea să obțină și atribuirea contractelor în marile proiecte aflate în desfășurare, mai ales în domeniul tehnologiilor de supraveghere, foarte dezvoltat în China.
Miercuri, companiile saudite și chineze au semnat 34 de acorduri de investiții în domeniul hidrogenului verde, tehnologiilor informației, al cloud computing, transportului și construcțiilor. Valoarea lor nu a fost dezvăluită. Schimburile comerciale bilaterale au totalizat 304 miliarde de riali saudiți (76,9 miliarde de euro) în 2021, și 103 de miliarde de riali (26 de miliarde de euro) în trimestrul al 3-lea din 2022, potrivit SPA.
O vizită criticată de Washington
Vizita "va contribui la accelerarea ritmului cooperării economice" între Riad și Beijing, a asigurat ministrul saudit al investițiilor, Khaled al-Falih. Vizita președintelui chinez a făcut să reacționeze Statele Unite, partener militar și strategic al țărilor arabe din Golf.
Miercuri, Washingtonul a avertizat contra "influenței pe care China vrea să o câștige în toată lumea", estimând că ea nu e de natură să apere "ordinea internațională".
Relațiile istorice dintre Statele Unite și Arabia Saudită s-au tensionat în ultimii ani, în special pe chestiunea încălcării drepturilor omului în regatul ultraconservator.
Refuzul Arabiei Saudite de a crește producția de petrol pentru a limita creșterea prețurilor, în contextul invaziei ruse în Ucraina în februarie, a provocat de asemenea furia administrației americane.
sursa: RADOR
Comentarii