China și India au pledat pentru o încheiere negociată a războiului din Ucraina, ele evitând să-și exprime un sprijin solid față de Rusia, aliatul lor tradițional, notează The Guardian.

După o săptămână de presiuni la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, ministrul de externe al Rusiei s-a folosit de tribuna adunării generale ca să dea o dură ripostă țărilor occidentale pentru ceea ce, în opinia sa, ar fi fost o campanie „grotescă” împotriva rușilor.

Dar nicio țară importantă nu a susținut Rusia, inclusiv China, care, cu doar câteva zile înaintea invaziei din Ucraina lansată în februarie, vorbise despre o relație „de nezdruncinat” cu președintele Vladimir Putin.

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a cerut Rusiei și Ucrainei „să nu provoace o adâncire a crizei” și să nu mai pericliteze situația țărilor în curs de dezvoltare.

„China susține toate eforturile care ar duce la o soluționare pașnică a crizei din Ucraina. Cea mai presantă prioritate este aceea de se facilita niște tratative de pace”, a declarat Wang, sâmbătă. „Soluția fundamentală este aceea de a răspunde îngrijorărilor legitime legate de securitatea tuturor părților implicate și de crearea unei arhitecturi echilibrate, eficiente și sustenabile de securitate”.

În cursul vizitei sale la sediul Națiunilor Unite, Wang s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în cadrul primelor lor convorbiri de după începerea războiului.În cursul acestei luni, Putin a recunoscut „îngrijorările” exprimate de China în timpul întâlnirii sale cu omologul chinez, Xi Jinping.Oficialii americani s-au simțit încurajați de ceea ce, în opinia lor, ar fi lipsa unui sprijin concret al Chinei față de război, ei subliniind că Beijingul a refuzat să trimită aparatură militară, silind astfel Rusia să se bazeze pe Coreea de Nord și pe Iran, având în vedere că propriile sale rezerve sunt în scădere.

Reacția Chinei față de Rusia este urmărită cu atenție, ea fiind legată întrucâtva și de politica sa față de Taiwan – o democrație autonomă pe care Beijingul o reclamă ca făcând parte din teritoriul său.

Wang a declarat ferm că China va reacționa în forță împotriva oricărui amestec, el subliniind că eforturile menite să împiedice „reunificarea” cu Taiwanul vor fi „zdrobite sub roțile istoriei”.

Spre deosebire de China, India întreține relații călduroase cu Statele Unite, dar are niște relații istorice cu Rusia, obișnuitul său furnizor în materie de apărare.

„Având în vedere că actualul conflict din Ucraina continuă să se agraveze, ne-am întrebat deseori de partea cui suntem”, a declarat ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar.

„De fiecare dată, răspunsul nostru a fost direct și sincer – India este de partea păcii și va rămâne ferm de partea ei”, a spus el. „Suntem de partea celor care pledează pentru dialog și diplomație ca singură cale de ieșire”.

La conferința sa de presă, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a refuzat să spună dacă a existat vreo presiune venită din partea Chinei. În discursul său, el a căutat să arunce vina doar asupra Occidentului.

„Această rusofobie oficială din Occident este fără precedent. Acum, obiectul ei este unul grotesc”, a spus Lavrov. „Nu se feresc să-și declare nu doar intenția de provoca înfrângerea militară a țării noastre, dar și de a distruge și de a diviza Rusia”.

„Încă de la sfârșitul Războiului Rece, Statele Unite au acționat ca și când ar fi fost trimisul lui Dumnezeu pe Pământ, cu dreptul sacru de a pedepsi oriunde și oricând vor”, a spus Lavrov.

El a condamnat și Uniunea Europeană, calificând-o drept o „entitate autoritară, dură și dictatorială”, afirmând că liderii organizației l-au silit pe șeful unui stat membru – președintele cipriot Nicos Anastasiades – să-și revoce întâlnirea pe care urma să o aibă cu el.

Lavrov a criticat Occidentul pentru că nu discută cu Rusia, afirmând: „Noi nu ne-am ferit niciodată să păstrăm contactul”.

Puterile occidentale caută să impună Rusiei noi sancțiuni după ce Putin i-a chemat sub arme pe rezerviști și a amenințat voalat să folosească armament nuclear, ele refuzând totodată să recunoască rezultatele referendumului cu privire la anexările Rusiei, organizat în teritoriile ocupate.

Sâmbătă, la Adunarea Generală, Rusia s-a bucurat de unul dintre puținele glasuri care au susținut-o. Premierul interimar din Mali, colonelul Abdoulaye Maiga, numit de autorii loviturii de stat, a salutat „cooperarea exemplară și fructuoasă” cu Moscova.

Junta a salutat sosirea în țară a firmei de securitate Wagner Group, din Rusia, în pofida acuzațiilor de încălcări ale drepturilor omului venite din partea Occidentului, imediat după ce Franța și-a retras trupele care luptaseră să anihileze o insurecție jihadistă.

Sursa: RADOR