China și Statele Unite lansează un grup de lucru comun pentru climă
Noul grup de lucru se va concentra pe "tranziția energetică, metan, economia circulară și eficiența resurselor, provincii/state și orașe durabile și cu emisii scăzute de carbon și defrișări", au afirmat cele două părți, potrivit Le Monde.
China și Statele Unite au anunțat lansarea unui grup de lucru comun pentru climă, miercuri, 15 noiembrie, cele două țări consolidându-și coordonarea cu câteva ore înainte de întâlnirea între Joe Biden și Xi Jinping care a avut loc miercuri la San Francisco, în cadrul summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (Apec), pe fondul tensiunilor bilaterale legate de Taiwan, dispute comerciale și Marea Chinei de Sud.
Cele două puteri colaborează de câțiva ani pe problema climei, domeniu în care găsesc în mod regulat puncte comune. Discuțiile dintre trimișii chinezi și americani pentru climă, Xie Zhenhua și John Kerry, au fost organizate în special între 4 și 7 noiembrie în California.
Noul grup de lucru anunțat se va concentra pe "tranziția energetică, metan, economia circulară și eficiența resurselor, provincii/state și orașe durabile și cu emisii scăzute de carbon și defrișări", au informat într-o declarație comună a presei de stat chineze și a Departamentului de Stat al SUA.
Membrii grupului vor conduce "dialogul și cooperarea pentru a accelera acțiuni concrete în favoarea climei" , potrivit textului. Cele două părți au convenit să "colaboreze și cu alte părți" pentru a "aborda una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru pentru generațiile actuale și viitoare ale omenirii", potrivit declarației lor.
De asemenea, vor relansa "dialogurile bilaterale privind politicile și strategiile energetice" și "aprofundarea schimburilor politice privind soluțiile pentru economisirea energiei și reducerea emisiilor de carbon".
Statele Unite și China se angajează și să "înceapă imediat cooperarea tehnică" pentru reducerea emisiilor de metan, China fiind cel mai mare emițător din lume. Beijingul a dezvăluit săptămâna trecută un program major de control al emisiilor acestui gaz cu efect de seră – fără a propune însă un obiectiv precis de reducere.
Totuși, în declarația lor comună, ambele părți au convenit să "dezvolte acțiunile/țintele respective de reducere a metanului", care vor fi incluse în planurile lor de reducere a emisiilor pentru 2035 - cunoscute sub denumirea de "contribuții determinate la nivel național".
De asemenea, s-au reangajat față de obiectivele Acordului climatic de la Paris din 2015, și anume de a menține încălzirea globală "cu mult sub" 2 grade Celsius și de a-și continua eforturile de a limita creșterea la 1,5 grade. Cea de-a 28-a Conferință Climatică a Națiunilor Unite (COP28) va avea loc în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie la Dubai, Emiratele Arabe Unite.
Succesul evenimentului depinde în mare măsură de cooperarea dintre Statele Unite și China, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră în termeni absoluți. Acordul lor este adesea văzut ca fiind crucial pentru a da impuls negocierilor privind clima.
Anul 2023 ar putea fi cel mai cald din istoria omenirii.
Presiunea asupra liderilor mondiali de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, care contribuie la încălzirea globală, nu a fost niciodată atât de mare.
Întrebat despre întâlnirea sa cu Xi Jinping, Joe Biden a spus, marți, că a aceasta reprezintă mai presus de toate o oportunitate de a menține sub control o relație bilaterală încă tensionată. "Nu încercăm să ne decuplăm de China", a asigurat președintele american, pentru care obiectivul este "să putem ridica telefonul și să vorbim chiar dacă este o criză".
Totuși, domnul Biden a estimat că China a lui Xi a avut "probleme reale" în fața "restaurării conducerii americane". "Ne opunem unei definiții a relațiilor chino-americane din punct de vedere al concurenței", a repetat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Beijingul solicitând în mod regulat Washingtonului cooperare și nu confruntare.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii