China folosește strategia „broaștei fierte” pentru a pune lumea, mai devreme sau mai târziu, în fața faptului împlinit al reunificării (sau anexării, în funcție de punctul de vedere) cu Taiwanul, scrie Il Corriere della Sera.

Strategia presupune fierberea broaștei (insula democratică) la foc mic, ridicând treptat temperatura apei până când broasca ajunge să fie complet fiartă, aproape fără să-și dea seama. În realitate, Xi Jinping crește presiunea încetul cu încetul, prin acțiuni care nu constituie un „casus belli”, care sunt subestimate și, prin urmare, nu provoacă un răspuns puternic din partea Taipei și a Statelor Unite, așa cum a spus într-un interviu pentru Financial Times John Aquilino, comandantul american al teatrului Indo-Pacific.

Oficialul, care se apropie de finalul misiunii, spune că în cei trei ani petrecuți în regiune a observat o creștere constantă a tensiunii cauzată de forțele chineze, care și-au sporit agresivitatea: „Sunt din ce în ce mai îndrăzneți și mai periculoși, pentru ei „forța e egală cu drepturile”, denunță Aquilino.

Amiralul își amintește de luna august a anului 2022, când Beijingul a lansat zece zile de manevre majore de incendiu în jurul Taiwanului, cu ocazia vizitei la Taipei a vorbitorului de atunci al Casei Reprezentanților Nancy Pelosi.

În strâmtoare au zburat zeci de bombardiere chineze și au fost lansate rachete. După acea demonstrație de forță, acum, incursiunile avioanelor cu stea roșie peste linia mediană a Strâmtorii (o frontieră neoficială, dar respectată de zeci de ani) au devenit aproape ceva normal.

În același timp, unitățile chineze de pază de coastă au început să patruleze în apele din jurul insulelor Kinmen și Matsu, controlate de taiwanezi și considerate o posibilă țintă a unei prime faze a atacului la scară largă.

Ultima dată când chinezii „au intensificat focul sub oala în care fierbe broasca” a fost sâmbăta trecută, la câteva ore după plecarea secretarului de stat al SUA Antony Blinken de la Beijing.

În trei ore, apărarea de la Taipei a observat în strâmtoare 22 de avioane chineze, iar peste linia mediană au trecut 12 avioane de luptă Su-30. Un semnal pentru a reitera ceea ce Xi și ministrul său de externe Wang Yi tocmai îi spuseseră lui Blinken: „Taiwanul este o problemă internă, o linie roșie”. Acum, acțiunea a devenit atât de obișnuită, încât nici măcar nu merită un protest oficial, sau o știre în presa internațională.

Aquilino avertizează că generalii Beijingului „fierb broasca” în jurul Filipinelor, în special la Second Thomas Shoal, atolul din Spratlys care, conform legislației internaționale, se află în zona economică exclusivă a Manilei.

În 1999, filipinezii au eșuat la Second Thomas o veche navă de debarcare, Sierra Madre, și țin acolo o patrulă de soldați pentru a revendica suveranitatea națională. Numai că Beijingul împiedică cu agresivitate de luni de zile aprovizionarea și transportul de materiale pentru repararea epavei: unitățile Gărzii de Coastă din China folosesc tunuri cu apă și întrerup traseul bărcilor filipineze. Obiectivul este de a doborî avanpostul fără a trage niciun foc.

Chinezii și-au ridicat deja steagul pe șapte insule

Spratlys și au construit altele în Marea Chinei de Sud, umplând atolii cu nisip și beton și fortificându-i apoi cu baterii de artilerie și piste de decolare.

Mai este oare posibil să se oprească focul de sub oala în care fierbe broasca taiwaneză?

Aquilino oferă chiar o rețetă: „Pentru a preveni conflictele, este nevoie de un sentiment de urgență din partea noastră și de viteză în furnizarea de sisteme moderne de apărare”. Președintele Joe Biden tocmai a semnat o legislație adoptată de Congres pentru a trimite Taiwanului provizii militare în valoare de 8 miliarde de dolari.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA