Donald Trump a discutat cu președintele chinez Xi Jinping, la Buenos Aires, pentru prima dată de când războiul comercial între SUA și China a izbucnit.

Cei doi lideri de stat au convenit, după o discuție de circa două ore în marja summitului G20, să sisteze aplicarea noilor tarife comerciale pentru o perioadă 90 de zile, timp în care să se poată purta discuții aprofundate pe această temă.

Practic, cele două state nu vor impune noi tarife comerciale după 1 ianuarie, așa cum anunțaseră anterior.

Înainte de G20, Donald Trump a declarat că intenționează să continue planurile de majorare a tarifelor la bunuri importate din China, în valoare de 200 miliarde de dolari, de la 10% la 25%, începând cu luna ianuarie, amintește Mediafax.
 
După întrevederea celor doi șefi de stat, Casa Albă a anunțat că va menține taxele vamale de 10% pentru importuri estimate la circa 200 de miliarde de dolari, iar măsura de majorare a noilor tarife este suspendată pentru 90 de zile. Totuși, comunicatul Administrației prezidențiale americane avertizează că majorarea taxelor va avea loc dacă nu se va ajunge la un acord.

Casa Albă a mai precizat că partea chineză a fost de acord să importe din SUA o cantitate nespecificată, dar „foarte substanțială” de produse agricole, energetice, industriale și nu numai, pentru a reduce dezechilibrul comercial dintre cele două țări.

Înaintea întrevederii, Donald Trump exprima optimism că întrevederea va produce rezultate pozitive. „Am o relație specială cu președintele Xi Jinping. Acesta este primul motiv pentru care probabil vom reuși să ajungem la ceva benefic pentru China și pentru Statele Unite", a afirmat președintele american.

„Doar cooperarea bilaterală poate fi în interesul păcii globale și prosperității”, a spus, la rândul său, Xi Jinping.

Președintele american Donald Trump a criticat în repetate rânduri ceea ce el numește „practicile economice incorecte” ale Chinei. De fapt, americanii se plâng de mult timp de politicile industriale ale Chinei, accesul pe piața statului asiatic și transferul de proprietate intelectuală. SUA sunt mai ales deranjate de deficitul enorm, de 375 miliarde de dolari, în relațiile comerciale bilaterale.