Xi Jinping îi scrie lui Biden: "Suntem dispuși să cooperăm pentru o conviețuire pașnică".

Președintele chinez Xi Jinping, reales a treia oară, a declarat că țara sa "este dispusă să lucreze cu Washington pentru a găsi interese comune și a obține beneficii pentru ambele administrații", un mesaj clar îndreptat către Joe Biden, relatează Il Messaggero.

Știrea, care ar putea deschide noi scenarii geopolitice între cele două superputeri, a fost relatată de presa chineză, joi dimineață.

Potrivit "Xinhua", cea mai veche și mai importantă agenție de presă chineză, liderul Partidului Comunist a dorit să trimită o notă cu felicitările sale personale la cina de gală anuală a Comisiei Naționale pentru Relațiile SUA-China.

O oportunitate de a întinde mâna către Washington

De fapt, surse de la Beijing raportează că Xi Jinping "a extins aprecierea sa față de comisie și membrii săi pentru devotamentul lor de lungă durată față de evoluția relațiilor China-SUA, a schimburilor și cooperării dintre cele două țări în diverse domenii, iar în calitate de mari puteri, China și Statele Unite trebuie să dezvolte comunicarea și cooperarea pentru a îmbunătăți consolidarea stabilității mondiale și pentru a contribui la promovarea păcii în lume".

"China este dispusă să lucreze cu Statele Unite pentru respect reciproc, coexistență pașnică și stabilirea cooperării, care să fie în beneficiul tuturor, pentru a găsi calea potrivită pentru ca Statele Unite și China să se înțeleagă în noua eră, care nu va aduce beneficii doar ambelor țări, ci și lumii", a spus Xi Jinpiung.

Președintele proaspăt ales (pentru a treia oară) și-a exprimat și speranța că "Comisia Națională pentru relațiile dintre Statele Unite și China va continua să joace un rol activ pentru ca relațiile dintre cele două națiuni să revină pe calea dezvoltării sănătoase și stabile".

Cei doi lideri ar putea să se întâlnească și să discute personal despre următoarele manevre internaționale, în cadrul următorului summit G20, care va avea loc în Bali pe 15 și 16 noiembrie, printre subiectele pe masa discuțiilor aflându-se Rusia, Ucraina și Taiwan.

Sursa: RADOR