China: Summit pe tema economiei, în contextul unei creșteri dezamăgitoare
Liniștirea piețelor prin anunțarea de reforme, asta se așteaptă de la summitul organizat cu ușile închise de luni până joi de Partidul Comunist Chinez (PCC).
Întâlnirea e umbrită de publicarea unor cifre dezamăgitoare care sugerează încetinirea creșterii și a consumului, relatează France 24.
O reuniune politică la nivel înalt în jurul președintelui Xi Jinping și dedicată economiei a început luni la Beijing, a anunțat agenția oficială de presă Xinhua, după publicarea cifrelor dezamăgitoare ale creșterii economice în trimestrul al doilea.
Liniștirea piețelor prin anunțarea de reforme, asta se așteaptă de la cea de-a treia plenară, organizată cu ușile închise de luni până joi de Partidul Comunist Chinez (PCC).
Sarcina se anunță a fi dificilă, întrucât gigantul asiatic a văzut creșterea economică încetinind în al doilea trimestru la 4,7% pe an, potrivit cifrelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS) cu puțin timp înainte de deschiderea reuniunii.
Acest ritm, care este sub așteptările analiștilor și sub cel din primul trimestru (5,3%), este și cel mai scăzut de la începutul anului 2023, când China și-a ridicat restricțiile draconice împotriva Covid-19, care îi îngreunau activitatea.
"Trebuie consolidate bazele pentru o redresare economică și o creștere economică sănătoase", a recunoscut BNS.
Vânzările cu amănuntul sunt, de asemenea, dezamăgitoare, cu +2% pe an în iunie, cea mai slabă rată din decembrie 2022, în timp ce producția industrială are aceeași tendință, +5,3% în iunie față de +5,6% cu o lună mai devreme .
"Ajustări"
De la sfârșitul pandemiei, a doua cea mai mare economie a lumii s-a străduit să revigoreze activitatea grevată de o criză imobiliară, un consum lent și un șomaj ridicat, în special în rândul tinerilor.
Norii se adună și din străinătate, cu Uniunea Europeană și Statele Unite, care, pentru a-și proteja piețele de produsele chinezești și concurența lor considerată neloială, înmulțesc barierele comerciale.
A treia plenară, o întâlnire cheie cu președintele Xi Jinping, trebuie să definească liniile directoare economice majore ale țării pentru următorii cinci ani. În trecut, această întâlnire a dat naștere în mod regulat la schimbări semnificative în politica economică.
Mulți analiști economici se așteaptă la măsuri de sprijinire a activității.
Această plenară, așteptată inițial în toamna anului trecut, "a întârziat prea mult", au scris într-o notă analiștii Sarah Tan și Harry Murphy Cruise de la Moody’s Analytics.
Printre măsurile pe care le recomandă: o reformă a sectorului imobiliar, crearea de locuri de muncă mai înalt calificate pentru absolvenți sau chiar o modificare a fiscalității pentru a reduce datoria colectivităților locale.
Efect limitat
Însă conducerea comunistă, cred ei, "probabil că nu va decide" reforme radicale și mizează în schimb pe "ajustări" pentru dezvoltarea sectorului high-tech sau pe anunțarea "unor măsuri de sprijin pentru sectorul imobiliar".
"Reforma nu înseamnă schimbarea direcției", a subliniat săptămâna trecută Cotidianul Poporului, ziarul oficial al PCC.
Pe parcursul anului, guvernul vizează o creștere "în jur de 5%", o rată de invidiat în multe țări, dar care pentru China rămâne departe de ratele cu două cifre pe care le-a experimentat în ultimele decenii.
De câțiva ani, autoritățile își doresc să bazeze creșterea pe inovație, tehnologii înalte și consum intern, nu numai pe investiții mari ale statului în infrastructură. Dar situația economică incertă frânează cheltuielile gospodăriilor.
"Recunoașterea eșecului"
Activitatea rămâne afectată de supraîndatorarea în sectorul imobiliar, un pilon tradițional de creștere în care mulți dezvoltatori au greutăți financiare.
Măsurile de sprijin ale Beijingului pentru sector au avut până acum doar un efect limitat.
Mulți analiști pledează, așadar, pentru măsuri energice, susținând că economia încă nu și-a revenit la un an și jumătate după ridicarea restricțiilor sanitare stricte anti-Covid.
"Sunt necesare noi măsuri de sprijin", a insistat luni într-o notă Goldman Sachs.
Liderii chinezi se află însă într-o situație dificilă, pentru că "schimbări majore de politică ar putea fi văzute ca o recunoaștere a eșecului" măsurilor actuale, avertizează Sarah Tan și Harry Murphy Cruise de la Moody's Analytics.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
de Adrian Cristescu 16 Iul 2024 12:17
"....după publicarea cifrelor dezamăgitoare ...creșterea economică încetinind în al doilea trimestru( 2024-n.m.) la 4,7% pe an, ..."
Nu se ridica la nivelul cresterii economiei UE:
"A fost publicat Raportul "Previziunile economice europene pentru iarna 2023" al Comisiei Europene. În acest raport se estimează că economia UE va crește cu 0,5% în 2023, 0,9% în 2024 și 1,7% în 2025,"
de Euractiv 16 Iul 2024 12:25
de Adrian Cristescu > Euractiv 16 Iul 2024 14:52
2. Sa ma explic: am o anumita placere de a "comenta aiurea" fara a fi "citit". Intentionat. Daca nu e voie,
promit sa nu mai fac si sa devin "eurpasiv"!
P.S. Eu postez cu nume si prenume. Dvs. va numiti Euractiv si mai cum?
de ana > Adrian Cristescu 16 Iul 2024 14:59
de Paul > Adrian Cristescu 16 Iul 2024 15:53