Aproape o sută de mii de oameni s-au adunat, duminică, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Ei cer dizolvarea actualului Parlament și declanșarea alegerilor anticipate. MAI a anunțat că toată poliția din Chișinău a fost mobilizată.

UPDATE: ora 18.30 - Protestatarii au dat Guvernului de la Chișinău un ultimatum până joi, amenințând că, în lipsa unei soluții care să conducă la anticipate, vor recurge la nesupunere civică.

După ce au revenit din marșul prin Chișinău în Piața Marii Adunări Naționale, liderii protestatarilor s-au adresat mulțimii.

Valentin Dolganiuc, unul din liderii Platformei civice „Demnitate și Adevăr”: „Acesta a fost ultimul avertisment. Joi, la ora 17.00, expiră ultimatumul protestatarilor pentru declanșarea alegerilor anticipate”.

Igor Dodon, liderul PSRM: „Următorul pas – vom declara nesupunere civică”.

Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”: „Așteptăm un rezultat clar. Dacă nu o să vină un răspuns clar, noi marșuri de protest nu mai organizăm. De fapt, poate încă unul, dar acesta va fi un marș funerar”.

Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”: „Noi azi am făcut 20 de kilometri... Cel puțin atâția ani de pușcărie îi asigurăm lui Plahotniuc. Ne-am chinuit pe drumuri un an de zile după ce am fost furați. Dacă Doamne-ferește până joi nu ne oferă un răspuns clar, vom recurge la acțiuni dintre cele mai drastice. (...) Îi vom lua cu mâinile curate și-i vom duce la pușcărie!

Valentin Dolganiuc: Și acum ultimul apel mobilizator, ultima noastră bătălie pașnică. Joi este ziua decisivă! Dacă ne vor da un răspuns negativ, duminica viitoare ne adunăm sute de mii în Piața Marii Adunări Naționale.

Vineri, în cadrul unui briefing, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, și-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni luni, 25 ianuarie, cu liderii protestatarilor, pe care i-a îndemnat să vină „cu soluțiile lor juridice pentru declanșarea alegerilor anticipate”.

„Noi credem că alegerile anticipate nu sunt o soluție bună pentru Moldova. Guvernul a fost recunoscut legitim, deși, adevărat, a fost învestit în condiții dificile”, a spus Candu.

Potrivit lui, alegeri anticipate pot avea loc doar dacă nu va putea fi ales un nou șef al statului în luna martie a acestui an. Acesta ar urma să fie ales de Parlament, pentru asta fiind necesare cel puțin 61 de voturi.

UPDATE: ora 16.40 - Protestatarii au blocat două drumuri de la intrarea în Chișinău - traseul care duce spre Strășeni și altul care duce spre Leușeni. Liderii protestatarilor au anunțat că dacă până joi la ora 17.00 autoritățile nu vor da curs revendicărilor protestatarilor, manifestanții vor recurge la nesupunere civică, inclusiv vor fi blocate toate intrările în Chisinau și Aeroportul Internațional Chișinău.

UPDATE: ora 16.00 - Protestatarii au votat o rezoluție prin care cer demisia in corpore a guvernării și alegeri parlamentare anticipate nu mai târziu de luna aprilie 2016.

În rezoluție se cere constituirea unui Consiliu al Salvării Naționale, menit să asigure implementarea revendicărilor protestatarilor: demisia Comisiei Electorale Centrale, a Consiliul Coordonator al Audiovizualului, demisia conducerii instituției publice „Teleradio-Moldova”, a Procuraturii Generale, a Centrului Național Anticorupție, a Serviciului de Informații și Securitate, a Băncii Naționale, a Curții Supreme de Justiție, precum și dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor anticipate.

 

UPDATE: ora 15.00 - Protestatarii se îndreaptă spre intrarea în Chișinău dinspre Leușeni, pe care intenționează să o blocheze, după ce, în urmă cu aproape o jumătate de oră, au plecat în marș din Piața Marii Adunări Naționale către Centrul Național Anticorupție de la Chișinău. Aici au scandat câteva minute, după care și-au continuat marșul prin Capitala moldoveană.

Protestele au izbucnit după ce o majoritate parlamentară pestriță, încropidă dubios de Partidul Democrat, a învestit, cu încălcarea procedurii legislative, guvernul democratului Pavel Filip. Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al șefului statului, a recunoscut, în cadrul unei emisiuni televizate, că președintele a fost șantajat pentru a-l desemna pe Filip la funcția de premier.

Învestirea pe furiș a Guvernului a declanșat proteste. Opoziția pro-rusă (socialiștii) și cea pro-europeană (Platforma „Demnitate și Adevăr”) s-a unit contra regimului oligarhic, iar aceasta a dat motive unor analiști politici să suspecteze „mâna Rusiei”, chiar dacă protestelor li s-au alăturat mai mulți lideri pro-europeni, inclusiv Maia Sandu și Ion Sturza.

„Problema noastră a fost că mereu ne divizau în pro-ruși, pro-români, pro-europeni. Dar noi suntem un singur popor care trebuie să scape de oligarhie. Trebuie să dăm jos această guvernare care a capturat Moldova”, a declarat în fața mulțimii, liderul socialiștilor pro-ruși Igor Dodon.

Oamenii scandează „Jos mafia!”, „Plahotniuc nu uita, pușcăria îi casa ta!” și „Noi suntem puterea!”.

„Mitingul din centrul Chișinăului nu este unul pentru sau împotriva vreo unui vector geopolitic. Este împotriva acestei guvernări oligarhice, criminale care ne-a furat viitorul”, a declarat Vasile Năstase, unul din liderii Platformei „Demnitate și Adevăr”, în timpul protestului.

El a anunțat că duminică va fi propusă crearea unui consiliu de salvare națională, care va înainta un ultimatum actualei guvernăr: să plece de la guvernare și să fie organizate anticipate.

Năstase a făcut un apel către ambasadorii străini să nu susțină „mafia criminală și să susțină poporul”. Asta după ce mai mulți diplomați europeni, inclusiv conducerea României, s-au grăbit să-și anunțe sprijinul pentru Guvernul Filip.

Fostul candidat la funcția de premier, Ion Sturza, a atenționat partenerii de dezvoltare ai Moldovei că sunt la un pas să se transforme „în complici ai unui regim detestat de o țară întreagă”.

La rândul ei, Maia Sandu, care lucrează la crearea Partidului Acțiune și Solidaritate, ca alternativă pro-europeană în cazul unor eventuale alegeri anticipate, a subliniat și ea că protestele care au loc la Chișinău nu sunt pentru a sprijini un partid sau altul.

„Este un protest împotriva modului în care țara este guvernată, împotriva corupției și împotriva tentativei de deturnare a democrației”, a spus ea în discursul adresat manifestanșilor.

Potrivit ei, „la Chișinău nu se duce lupta între pro-europeni și anti-europeni, ci cu cei corupți care se numesc pro-europeni”.

 

„Trebuie toată lumea să înțeleagă aceste nuanțe, pentru că nu putem să renunțăm la democrație în favoarea acestei stabilități pe termen scurt, stabilitate care ne va costa democrația în primul rând, dar și stabilitatea pe termen lung”, a spus Maia Sandu.

Situația din Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău este încordată, însă până la momentul transmiterii acestei știri nu avuseseră loc incidente.