China trage învățăminte din războiul dus de Rusia în Ucraina, care o fac gata să utilizeze forța contra Taiwanului, a estimat șeful CIA.

"Ni se pare că (războiul din Ucraina văzut de Beijing) nu afectează cu adevărat problema dacă liderii chinezi ar putea decide sa folosească forța contra Taiwanului în anii următori, ci când o vor face", a declarat șeful agenției de informații americane, Bill Burns.

Invitat al Forumului pentru securitate de la Aspen, în Statele Unite, el a relativizat totuși riscul unei treceri la acțiune a președintelui Xi Jinping până la sfârșitul anului în legătură cu Taiwanul, în vreme ce unii estimează posibilă o asemenea declanșare după o întâlnire importantă a Partidului Comunist aflat la putere.

"Asemenea riscuri ni se par tot mai mari de-a lungul deceniului", a spus el.

Beijingul este probabil "tulburat" privind războiul din Ucraina, a analizat șeful agenției, calificându-l "drept eșec strategic" pentru Vladimir Putin, care credea că poate răsturna Kievul într-o săptămână.

Dl Burns apreciază că Beijingul a văzut dovada "că nu ajungi la victorii rapide, decisive", fără a arunca o forță militară suficientă în bătălie.

"Cred că lecția pe care o rețin liderii politici și militarii chinezi este că e necesar să aduni o forță foarte dominantă" pentru a câștiga, a mai declarat el, precizând de asemenea importanța "controlului spațiului informațional" și pregătirea pentru potențiale sancțiuni economice.

Seful CIA a estimat de asemenea, în linia declarațiilor precedente ale Washingtonului, că China, în ciuda sprijinului verbal, nu dă sprijin militar Rusiei în războiul din Ucraina.

Statele Unite se îngrijorează de presiunea militară sporită a Beijingului în ultimii ani contra Taiwanului, insula democratică pe care China o consideră o parte a teritoriului său și pe care s-a jurat s-o reia într-o zi.

sursa: RADOR